Hyppig vannlating

Spørsmål

Jeg har vært plaget med hyppig vannlating i ca 2 måneder nå. Jeg later vannet som normalt noen ganger i døgnet, men må ofte på do igjen bare få minutter etter siste dobesøk, og jeg får da bare ut små skvetter. Føler ikke at jeg får tømt meg skikkelig. Jeg har vært hos lege, urinprøven va negativ. Så ble det tatt ultralyd av nyrer og urinveier, men dette såg fint ut.Jeg har ingen svie ved vannlating og er ellers frisk. Hva feiler det meg??? Det ble ikke målt om jeg hadde resturin på ultralyden - er dette mulig når jeg er så ung? Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Hyppig vannlating er et uspesifikt symptom som kan ha flere årsaker.

En vanlig årsak er såkalt overaktiv urinblære. Dette er karakterisert ved sterk og vanligvis hyppig vannlatingstrang med eller uten samtidig urinlekkasje, forutsatt at infeksjoner og andre sykdommer er utelukket. Tilstanden rammer både unge og eldre. Symptomene skyldes ufrivillige sammentrekninger i blæremuskelen. Normalt skal disse sammentrekningene komme når urinblæren begynner å bli full, men hos pasienter med overaktiv blære skjer dette når blæren bare er delvis fylt.
Den enkleste og ofte eneste behandlingen som behøves, er blæretrening. Dette går ut på å trene opp blæren til "å holde ut lenger" før en går på toalettet og tisser. På denne måten kan urinblæren venne seg til å romme større urinvolum. Symptomene ved overaktiv urinblære kan dempes av medisiner av typen muskarinreseptorantagonister. Disse blokkerer en del av nerveaktiviteten i urinblæren, særlig i den fasen da urinblæren fyller seg, og de demper på denne måten trangen til vannlating og reduserer behovet for å tisse. Medikamentene påvirker i liten grad tømningen av blæren. Eksempler på slike preparater er Detrusitol, Kentera og Vesicare.

Andre mulige årsaker til hyppig vannlating er nervøsitet, stort væskeinntak, blærestein/blæresvulst, betennelser i blæren, diabetes, graviditet, svulster i bekkenet og sykdom i nervesystemet. I tillegg til urinundersøkelse og ultralyd av nyrer/urinveier som du allerede har gjort, synes jeg også det bør gjøres en gynekologisk undersøkelse for å utelukke andre mulige årsaker til symptomene dine. Dersom fastlegen din er usikker på diagnosen, kan det bli aktuelt med henvisning til urolog eller gynekolog. Ved noen sykehus finnes såkalte uroterapeuter, som har spesialkunnskap i håndtering av urinveislidelser og kan gi god hjelp til vurdering og behandling.

Resturin kan for øvrig måles ved hjelp av ultralyd.