Hva er flankesmerter?

Spørsmål

Hei! I over 15 år har jeg hatt såkalte flankesmerter, mest på venstre side. Disse kommer aller sterkest når jeg har spist salt/krydret mat, drukket kaffi/te, har lite væskeinntak eller om jeg har drukket alkohol (et par ganger i året). Ved alkohol inntak og mat som pinnekjøtt osv, er smertene ekstreme.
Kan være så vondt at jeg ikke får sove om nettene, har noen ganger måttet ta smertestillende.
Av leger har jeg fått mange rare svar; alt i fra at det kan være tarmer, muskler, at nyrene ikke kan vere vonde(!!), at det er noe jeg tenker for mye på (!!), osv. Uff, sier jeg bare. Det er det ikke. Jeg får samtidig (spesielt om morningene etter de verste smertene) store poser rundt øynene, og hovner opp og ned i fingre og ellers i kroppen. Vekten går dermed veldig opp og ned, uten forandring i matmønster.
Blodprøver ok, kreatinin noen ganger svakt forhøyet. Alltid bankeømme nyrer. Ultralyd for sikkert 8 år siden viste normal størrelser og ingen synlig sykelige forandringer.
Har blitt værre med årene, nå har jeg noen ganger også vondt i høyre nyre. Nå er det sånn, at bare jeg spiser noen chipsflak, får jeg akutte smerter etter bare en stund, under en time.
Jeg har en bindevevssykdom.
Må alltid på toalettet ca to ganger pr natt, rundt 10 ganger om dagen (pluss/minus). Ikke urinveisinfeksjoner.
Prøver selvsagt å holde meg unna salt mat, men bare en betasuppe og annen mat med "skjult" saltinnhold får smertene frem.
Må skynte meg å legge til at jeg IKKE er en engstelig person, selv om jeg selvsagt lurer på om det kan ende opp med nyresvikt, siden det blir verre og verre.
Håper på et utfyllende svar, tusen takk!Relevante sykdommer/medisiner: Ehlers Danlos Syndrom

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Smerter eller ubehag lokaliseret til venstre flanke kan skyldes nyresten, muskelspasmer og irritabel tykktarm. Utposninger (divertikler) og brokk i tarmsystemet er vanlig ved Ehlers-Danlos' syndrom. Venstresidige smerter er da aktuelle. Har du undersøkt dette? Hviklen type EDS har du? Ved type I og II er det vanlig med muskelspasmer, muskel fatigue og smerter? Kan det være dette?

Når jeg leser nøye på din sykehistorie finner jeg forbindelse mellom matinntak og symptommer. Derfor får jeg inntrykk av at du har hatt tilbakevendende anfall med nyresten.

Typiske symptomer er plutselig innsettende, ensidige og ofte intense kolikksmerter. Smertene kan være så intense at det føles best å vandre rundt omkring under anfallene. Smertene fornemmes bak i flanken, og smertene kan stråle nedover mot lysken. Noen pasienter oppdager blod i urinen. Noen pasienter blir kvalme og kaster opp. Husk at smerten trenger imidlertid ikke alltid være like intens. Også ubehag eller murring i nyreregionen uten utstråling kan være tegn på nyrestein. Man tror at arvelige faktorer kan predisponere (arv - 3-dobler risikoen). Er det noen andre i familien med nyresten?

Høyt matinntak av mye salt, proteiner, melkeprodukter kan føre til at løste stoffer av blant annet salt i urinen overskrider sin maksimale løselighet og felles ut og forsteines. Du kvitterer store mengder urin per dag, og vi vet også at økt tap av væske kan medvirke til stendannelse.

Vi vet at matvarer som har et høyt innhold av puriner kan medvirke til stendannelse: alkohol, bønner, erter, linser, havregryn, spinat, asparges, blomkål, sopp, kjøttmat. Likeledes matprodukter matvarer som har et høyt innhold av oksalsyre: rabarbra, asparges, spinat, nøtter og sjokolade.

Likeledes kan det dreie seg om ulike kroppsreaksjoner som kan medvire stendannelse, f.eks. økt opptak av kalsium i tarmen og derav økt kalsiumkonsentrasjon i urinen, økt opptak av kalsium i tarmen og frigjøring fra skjelettet, lekkasje av kalsium fra nyrene, proteinindusert beintap og lekkasje av kalsium fra nyrene, syre-base forstyrrelser i nyrene, økt produksjon og urinutskillelse av natrium, medfødte enzymdefekter

Jeg kan gi deg tips til å forebygge nye anfall: Det anbefales opp mot 2 liter væske per dag. Fortsett å være forsikitg i inntak av matvarene som er listet opp ovenfor. Fortsett å være forsikitg salt og sukker. Fastlegen bør i ditt tilfelle vurdere om det er nødvendig med medisiner som forebygger stendannelse dersom du er mye plaget med anfall. Da plagene forringer livskvaliteten din, bør du foreta en ny grundig vurdering av urinveiene.

Ved tilbakefall av nyrestein er det også aktuelt å ta noen blodprøver, samt å undersøke selve steinen. Det kan lindre ubehag å legge noe varmt, f.eks. et elektrisk varmeteppe, mot det smertefulle området. Av og til ser vi forbigående utvidelse av urinlederen ovenfor blokeringen, såkalt hydronefrose. Husk på at nyrestein fører sjelden til komplikasjoner som nyreskade eller nyresvikt.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-