Symptomene på nyrebekkenbetennelse

Nyrebekkenbetennelse er en alvorlig urinveisinfeksjon, og trenger behandling så fort som mulig.

OPPSØK LEGE: Hvis du får nyrebekkenbetennelse trenger du antibiotika så fort som mulig. Legen vil sjekke om du er øm ved nyrene, og teste urinen din for bakterier. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OPPSØK LEGE: Hvis du får nyrebekkenbetennelse trenger du antibiotika så fort som mulig. Legen vil sjekke om du er øm ved nyrene, og teste urinen din for bakterier. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyrebekkenbetennelse betegnes på fagspråket som pyelonefritt.

De fleste urinveisinfeksjoner skyldes at bakterier kommer opp i urinrøret, og er som regel ufarlige – som urinveisinfeksjonen blærekatarr. Men dersom bakteriene sprer seg videre oppover til nyrebekkenet og nyrevevet, kalles dette nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt). Dette er en mer alvorlig diagnose enn for eksempel blærekatarr, som oftest går over av seg selv etter noen dager. Og det kan være svært smertefullt. Nyrebekkenbetennelse er sjeldnere enn blærekatarr.

- Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse er to veldig forskjellige sykdommer, både med årsaksforhold, infeksjonsgrad, alvorlighetsgrad og behandling. De bør ikke blandes sammen. Mens blærekatarr er en overflatisk slimhinneinfeksjon, er nyrebekkenbetennelse en infeksjon inn i vevet, forklarer professor i allmennmedisin, Anders Bærheim.

PROFESSOR: Anders Bærheim er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB
PROFESSOR: Anders Bærheim er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB Vis mer

Symptomer på nyrebekkenbetennelse:

De aller fleste vil merke symptomene på nyrebekkenbetennelse ganske fort, og får feber og smerter. Da bør man oppsøke lege med en gang.

NYREBEKKENBETENNELSE: Mindre vanlig urinveisinfeksjon enn blærekatarr Foto: NTB Scanpix
NYREBEKKENBETENNELSE: Mindre vanlig urinveisinfeksjon enn blærekatarr Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nyrebekkenet

Nyrebekkenet er et sekkformet organ som samler opp urin fra nyrene, og går over i urinlederen. Urinen samles opp i nyrebekkenet og transporteres derfra videre gjennom urinlederen til blæren. Nyrebekkenet består vanligvis av 3–4 forgreninger som løper sammen i et traktformet rør som utgjør selve nyrebekkenet.

- Gravide, de som har anatomiske endringer, nyrestein eller likende, er spesielt utsatt, sier Anne Larsen, spesialist i allmennmedisin hos Aleris.

CRP vil være forhøyet ved nyrebekkenbetennelse

ALLMENNSPESIALIST: Anne Bente Larsen er lege og spesialist i allmennmedisin hos Aleris. Foto: Aleris
ALLMENNSPESIALIST: Anne Bente Larsen er lege og spesialist i allmennmedisin hos Aleris. Foto: Aleris Vis mer

LES OGSÅ: Dette er nyrestein

Mens blærekatarr kan forebygges ved to enkle grep: Drikke mye og tisse mye, så er det ingen spesielle måter å forebygge nyrebekkenbetennelse på.

- Nyrebekkenbetennelse er hos de aller fleste en sjelden sykdom, og forebygges ikke på samme måte som blærekatarr, sier Bærheim.

URINSYSTEMET: Urinen skilles ut i nyrene, nyrebekkenet samler opp urinene før den ledes videre gjennom urinl Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
URINSYSTEMET: Urinen skilles ut i nyrene, nyrebekkenet samler opp urinene før den ledes videre gjennom urinl Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Disse er spesielt utsatt for nyrebekkenbetennelse

Mens det er flest kvinner som rammes av blærekatarr, er det flere menn som får nyrebekkenbetennelse. Eldre menn er mest utsatt for å få kroniske plager med nyrebekkenet.

Gravide er spesielt utsatt fordi livmoren presser mot urinrøret. Anatomiske endringer eller tilstander i urinveiene kan også gjøre at bakterier letter utvikler seg – for eksempel trangt urinrør eller innsnevring i urinrøret (som er vanligere hos menn), misdannelser i blære, urinledere eller nyrer. Nyrestein øker også faren for å utvikle nyrebekkenbetennelse

- Bakenforliggende kompliserende forhold bør om mulig korrigeres - for eksempel fjerne nyrestein, råder allmennspesialist Larsen.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Nyrebekkenbetennelse skyldes samme bakterier som ved blærekatarr, som regel tarmbakterien E-coli. Tilstanden er ikke smittsom, da bakteriene som regel kommer fra ens egen endetarm.

Også barn kan få nyrebekkenbetennelse, og det er ofte svært smertefullt. Noen barn er født med en åpen urinleder, og da er de spesielt utsatt. Noen urinveisinfeksjoner er forårsaket av misdannelser i barnets urinveier. Hos noen barn strømmer urinen baklengs mot nyrene når blæren trekker seg sammen. Det kalles refluks, og gir økt øker risiko for gjentatte nyrebekkenbetennelser. Dette kan forebygges med antibiotika. I noen tilfeller kan det blir aktuelt med kirurgi for å endre urinstrømmen, men refluks blir ofte bedre av seg selv. Fire av ti barn vokser det av seg.

Nyrebekkenbetennelse kan i verste fall skade nyrene, og kan føre til blodforgiftning eller nyresvikt – men disse er sjeldne komplikasjoner. De aller fleste blir friske igjen.

LES OGSÅ: Nyresykdommer

Behandling av nyrebekkenbetennelse

For de fleste vil det være naturlig å oppsøke lege ved nyrebekkenbetennelse – gjerne også ved blærekatarr. Ved urinveisinfeksjon i nyrebekkenet vil antibiotika være nødvendig behandling. I noen tilfeller kan man behandles hjemme, i verste fall er det nødvendig med sykehusinnleggelse og intravenøs antibiotika. Hvis man er veldig syk, har nyrestein, er gravid, barn eller over 60 år bør man legges inn på sykehus.

Mens en blærekatarr alltid behandles med en tredagers antibiotikakur, kan man trenge opptil ti dager for å bli kvitt en nyrebekkenbetennelse. Mange vil også trenge smertestillende mot smertene, som for eksempel paracet.

- Ibuprofen kan hemme deler av immunforsvaret, og bør ikke gis ved nyrebekkenbetennelse, sier Anders Bærheim.

Nyrebekkenbetennelse er en av de hyppigste årsakene til blodforgiftning. Derfor er det svært viktig å starte antibiotikabehandling så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Svie og kløe i underlivet

Kilder: helsenorge.no, nhi.no, lomelegen.no, Felleskatalogen, Helsebiblioteket

Har du spørsmål om nyrebekkenbetennelse eller urinveisinfeksjoner? Kontakt vår sjefssvarlege Brynjulf Barexstein eller en av de andre lommelegene.