Sengevæting

Det å tisse er egentlig et komplisert samspill mellom hjerne, ryggmarg, nerver og blæremuskler. Noen får kontroll over dette samspillet senere enn andre, og tisser på seg om natten. Det kalles sengevæting, og er veldig vanlig.

UrinsystemetDette skjer når du tisser: Urinen lages i nyrene. Vi har to nyrer. De ligger på hver sin side i kroppen, omtrent midt på ryggen. Fra hver nyre går et tynt bevegelig rør ned til urinblæren. Rørene kalles urinledere. Når urinblæren er full, kjenner vi at vi må tisse. Når vi tisser, trekker urinblæren seg sammen, samtidig som utgangen åpnes. Urinen presses ut av blæren og ut i urinrøret.

Samspill mellom hjernen, ryggmargen og blærenHver gang vi tisser, gir hjernen og ryggmargen beskjed til nervene som går fra ryggmargen til urinblæren. Disse nervene får musklene i urinblæren til å trekke seg sammen og til å åpne seg. Dette samspillet mellom hjerne, ryggmarg, nerver og blæremuskler er ikke ferdig utviklet før vi er 3 - 4 år gamle. Først da virker det knirkefritt og barna begynner å kontrollere tissingen selv. Hos noen barn tar denne modningen av nervesystemet lenger tid.

Hva er sengevæting?De fleste som ikke har helt kontroll over tissingen, tisser på seg når de sover. Sengen blir våt, det er derfor det heter sengevæting. Men det er ikke uvanlig å tisse i buksa hvis du opplever noe skummelt eller hvis du får latterkrampe, eller hvis du ikke har hatt muligheten til å gå på do på en lang stund. Det gjør alle barn fra tid til annen. Og noen voksne.

Årsaker til sengevætingSengevæting kan ha tre årsaker:

  • Den vanligste er at nervesystemet ikke er modent ennå. Hos noen barn modnes nervene langsomt. Det kan være arvelig. Ofte har foreldrene eller eldre søsken hatt det samme problemet.
  • En annen årsak til sengevæting kan være bakterier i urinblæren. En medfødt feil i nyrene eller urinlederne gjør at urinsystemet arbeider dårlig. Gammel urin blir liggende i urinlederne og urinblæren. Bakterier som har kommet opp i blæren, blir ikke spylt fort nok ut igjen. De får tid til å formere seg og lage infeksjon i blæren (blærekatarr). Ved infeksjon blir urinblæren nervøs, det vil si at den trekker seg sammen i tide og utide. De som har hatt blærekatarr vet det. De må tisse ofte, selv om det bare kommer litt urin hver gang. En nervøs blære kan tømme seg om natten mens barnet sover.
  • En tredje grunn til sengevæting kan være at barnet ikke har det bra. Men dette er mer sjelden. Hvis man er ulykkelig eller har mange problemer å tenke på, kan det påvirke hjernen og nervene. De klarer ikke kontrollere tissingen.

BehandlingHvis man er 6 år og fortsatt tisser i sengen om natten, er det lurt å gå til lege. Legen vil snakke med barnet og foreldrene, kjenne på magen og undersøke urinen. Kanskje er det nødvendig å ta røntgenundersøkelser av nyrene, urinlederne og blæren for å se om alt er som det skal være. Hvis noen bare tisser på seg om dagen, og ikke om natten må man alltid undersøkes av lege. Det er viktig å ikke drikke sent om kvelden, og å tisse like før man legger seg.

Hvis sengevætingen skyldes umodne nerver, kan man forsøke å trene dem opp. Man sover på en spesiell madrass som ringer straks den blir våt. Nervene blir alarmert om at de har sviktet oppgaven sin. På den måten skjerpes de og vil passe bedre på neste natt.

MedisinerDet finnes en nesespray (Minirin) som kan brukes om kvelden og som hindrer at man tisser på seg mens man sover. Det kan være fint å ha den i bakhånden når barnet skal på telttur, speiderleir, eller overnatte hos en kamerat. Nesesprayen inneholder stoffer som gjør at det ikke lages så mye urin de nærmeste timene. Det er viktig å finne frem til riktig dose med nesespray. Tar man for mye, skilles det ut for lite urin og væske hoper seg opp i kroppen.

Masing hjelper ikke!Noen foreldre maser på barna sine om at de skal få kontroll med tissingen slik at de kan slutte å bruke bleier om natten. Men hvis nervene ikke er modne, hjelper det ikke å mase. Ofte gjør det saken verre.

FlautBarn som tisser på seg om natten, synes det er flaut. De er redde for at vennene skal synes det er barnslig og ekkelt. Når de blir spurt om å komme på overnattingsbesøk, takker de nei og finner på alle slags unnskyldninger. De tør ikke fortelle den egentlige grunnen. Det disse barna ikke vet, er at sengevæting er veldig vanlig. Det er også godt å tenke på at problemet forsvinner med alderen!