Nyresvikt er en tilstand der nyrene får en sviktende evne til å skille ut væske og avfallsstoffer fra kroppen.
Kronisk nyresvikt kalles også chronic kidney disease, CKD på det medisinske fagspråket, eller kronisk nyreinsuffisiens.
OVERSIKT: Alle nyresykdommer
To typer nyresvikt
Vi skiller mellom to typer nyresvikt:
- Akutt nyresvikt kommer plutselig og kan i løpet av dager til uker utvikle seg til en alvorlig nedsettelse av nyrenes funksjon
- Kronisk nyresvikt utvikler seg ofte i løpet av uker til måneder og er en gradvis nedsettelse av nyrefunksjonen.
Denne artikkelen handler om kronisk nyresvikt. Her kan du lese mer om akutt nyresvikt.

Normal nyrefunksjon
Nyrene er et par bønneformede organer som ligger på hver sin side av ryggraden i den nedre delen av midten av ryggen. Hvert nyre veier ca 145 gram og inneholder rundt én million filtreringsenheter som kalles nefroner.
Hver nefron består av en glomerulus, også kalt en kapillarslynge, en kapsel som kalles Bowmans kapsel, og en rørformet kanal, tubulus. Her filtreres blodet og preurin skilles ut i tillegg til at væske og viktige stoffer gjenopptas til kroppen.
Nyrene er forbundet til urinblæren via et rør som kalles urinleder. Urin blir lagret i urinblæren inntil blæren tømmes ved vannlating. Blæren er koblet til utsiden av kroppen via et annet rør kalt urinrøret. (1)
Den viktigste funksjonen til nyrene er å fjerne avfallsstoffer og overflødig vann fra blodet. Nyrene behandler ca 200 liter blod hver dag og produserer om lag to liter urin. Avfallsproduktene genereres fra normale metabolske prosesser, inkludert nedbrytningen av vev, inntatte matvarer og andre stoffer. Mennesket kan innta matvarer, medisiner, vitaminer, kosttilskudd, tilsetningsstoffer og overflødig væske uten bekymring for at giftige biprodukter vil bygge opp til skadelige nivåer, fordi nyrene vil regulere dette. Nyrene spiller også en viktig rolle i å regulere nivåene av forskjellige mineraler som kalsium, natrium og kalium i blodet.
Nyrene produserer også visse hormoner som har viktige funksjoner i kroppen, blant annet den aktive formen av vitamin D som regulerer opptak av kalsium og fosfor fra matvarer og hjelper i dannelsen av et sterkt skjelett, erytropoietin, EPO, som stimulerer benmargen til å lage røde blodlegemer, og renin som regulerer blodvolum og blodtrykk i samarbeid med aldosteron som lages i binyrene. (2)
LES OGSÅ: Musepest rammer nyrene
Utbredelse av kronisk nyresvikt
I Norge lider rundt 11% av befolkningen av kronisk nyresykdom, og tallet på pasienter som får nyreerstattende behandling økte fra 241 i 1990 til 1240 i 2012. (3)
Hva skjer i kroppen ved kronisk nyresvikt
Kronisk nyresykdom oppstår når man lider av gradvis og vanligvis varig tap av nyrefunksjon over tid, ofte måneder til år. Ved tap av nyrefunksjonen blir det en opphopning av vann, avfall og giftige stoffer i kroppen som normalt skilles ut via nyrene. Tap av nyrefunksjon forårsaker også andre problemer som anemi, sekundært høyt blodtrykk, acidose (høy surhetsgrad i kroppsvæskene), forstyrrelser av kolesterol og fettsyrer, og bensykdom.

Vet du hva nyrenes oppgaver er?
Fem stadier av nyresvikt
Kronisk nyresvikt defineres i stadier via glomerulær filtrasjonshastighet. Glomerulær filtrering er det nyrene gjør når de filtrere blod, fjerner overflødig avfall og væske. Glomerulusfiltrasjon (GFR) er en beregning som avgjør hvor godt blodet filtreres av nyrene. Det er en måte å måle nyrefunksjon ved å beregne mengden som filtreres i løpet av en tidsenhet. Glomerulusfiltrasjon er vanligvis beregnet ved hjelp av en formel som inneholder en persons alder, kjønn, etnisitet, vekt og serumkreatininnivået.
Det er fem stadier som dikterer behandling.
- I stadium 1 behandler og overvåker man
- Ved stadium 2 og 3 bedømmer man progresjon og videre behandling
- Ved stadium 4 vurderer man behov for dialyse og transplantasjon
- Ved stadium 5 forbereder man dialyse og transplantasjon.
Ved alle stadier er behandling av nyresvikt, blodtrykk, diabetes og andre sykdommer som kan påvirke nyrefunksjon viktig. (4)

Nyrekreft
Årsaker til nyresvikt
Selv om kronisk nyresykdom noen ganger skyldes sykdommer i selve nyren, er de viktigste årsakene til kronisk nyresykdom diabetes og høyt blodtrykk.
- Type 1 diabetes mellistus og type 2 diabetes mellitus føre til en tilstand som kalles diabetisk nefropati. (5)
- Høyt blodtrykk (hypertensjon), kan skade nyrene over tid hvis det ikke kontrolleres med medisiner eller andre tiltak.
- Glomerulonefritt er betennelse og skade av filtreringssystem i nyrene, noe som kan føre til nyresvikt.
- Polycystisk nyresykdom er en arvelig årsak til kronisk nyresykdom, hvor begge nyrer har flere cyster.
- Bruk av visse medisiner som for eksempel ibuprofen (Ibux), og naproxen regelmessig over lang tid, kan forårsake nefropati. Enkelte andre medisiner kan også skade nyrene. (7)
- Åreforkalkning (aterosklerose) i nyrene fører til en tilstand som kalles iskemisk nefropati, som er en annen årsak til progressiv nyreskader.
- Obstruksjon av urinstrømmen av steiner, en forstørret prostata, strikturer (innsnevringer), eller kreft kan også føre til nyresykdom.
- Andre årsaker til kronisk nyresykdom inkluderer HIV-infeksjon, sigdcelleanemi, heroin misbruk, amyloidose, nyrestein, kroniske nyreinfeksjoner og visse kreftformer.
Hvem har økt risiko for å utvikler nyresvikt?
Hvis man har noen av de følgende sykdommene, har men en høyere enn normal risiko for å utvikle kronisk nyresykdom, og nyrefunksjonen trengs å bli overvåket regelmessig.

- Diabetes mellitus type 1 eller type 2
- Høyt blodtrykk
- Høyt kolesterol
- Hjertesykdom
- Leversykdom
- Amyloidose
- Sigdcelleanemi
- Systemisk lupus erythematosus
- Vaskulære sykdommer som arteritt, vaskulitt, eller fibromuskulær dysplasi
- Vesikoureteral refluks, et urinveisproblem hvor urin går fra blæren feil vei tilbake mot nyre
- Regelmessig bruk av anti-inflammatoriske medisiner
- Familiemedlemmer med nyresykdom
Symptomer på kronisk nyresvikt
Nyrene er bemerkelsesverdige i sin evne til å kompensere for problemer med sin funksjon. Det er derfor ikke uvanlig at kronisk nyresykdom kan utvikle seg uten symptomer i lang tid før bare minimal nyrefunksjon er igjen hvis man ikke vet at det finnes et problem.
Fordi nyrene utfører så mange funksjoner i hele kroppen, kan nyresykdom påvirke kroppen på mange forskjellige måter. Symptomene varierer sterkt fra person til person. De fleste pasienter har ingen nedgang i urinproduksjonen selv med sterkt fremskredet kronisk nyresykdom.
Symptomer på kronisk nyresykdom inkluderer:
- Hyppig vannlating, spesielt om natten (nokturi)
- Hevelse i bena og hevelser rundt øynene (væskeopphopning)
- Høyt blodtrykk
- Tretthet og svakhet (fra anemi eller opphopning av avfallsprodukter i kroppen)
- Tap av matlyst, kvalme og oppkast
- Kløe, får lett blåmerker, og blek hud (anemi)
- Kortpustethet fra væskeansamling i lungene
- Hodepine, nummenhet i hender eller føtter (perifer nevropati), søvnforstyrrelser, endret mental status (encefalopati fra opphopning av avfallsstoffer eller uremisk gift), og rastløse ben syndrom
- Brystsmerter på grunn av perikarditt (betennelse rundt hjertet)
- Blødning (på grunn av dårlig blodplatefunksjon)
- Skjelettsmerter og brudd
- Redusert seksuell funksjon, interesse og problemer med ereksjon
Komplikasjoner

Flere symptomer kan tyde på komplikasjoner ved kronisk nyresykdom. Man bør ringe legen hvis man opplever følgende:
- Endring i energinivå eller styrke
- Øket vannretensjon (poser eller hevelse) i bena, rundt øynene, eller i andre deler av kroppen
- Kortpustethet eller endring fra normalt åndedrett
- Kvalme eller oppkast
- Svimmelhet
- Ben eller leddsmerter
- Nye blåmerker ved minimal traume
- kløe
- Hvis en kvinne har nyreproblemer, bør hun se en lege umiddelbart hvis hun vet eller mistenker at hun er gravid.
- Blødninger
- Besvimelse
Differensialdiagnoser
Andre sykdommer med lignende symptomer, og som legene ekskluderer før man setter diagnosen kronisk nyresvikt er
- Akutt nyreskade
- Alport syndrom
- Antiglomerular basalmembran sykdom (Goodpastures syndrom)
- Kronisk glomerulonefritt
- Diabetisk nefropati
- Multippelt myelom
- Nyresten
- Nefrosklerose
- Akutt glomerulonefritt

Behandling
Behandling av kronisk nyresvikt innebærer særlig behandling av underliggende sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol og arteriosklerose. Kronisk nyresykdom kan føre til forskjellige komplikasjoner. Du vil ta regelmessige blod- og urinprøver for å oppdage mange av disse problemene før de blir alvorlige. I tillegg kan man trenge dialyse og nyretransplantasjon hvis man får en alvorlig nok nyresvikt. (6)
Prognose
Kronisk nyresykdom er en alvorlig langvarig sykdom, men mange mennesker lever med denne tilstanden i mange år. Jo tidligere nyreskadene oppdages, jo bedre prognose. Jo tidligere du starter behandling, jo raskere kan du bremse ned ytterligere skade. Noen mennesker med nyresykdom vil aldri trenge dialyse eller nyretransplantasjon, og de klarer å holde seg friske med behandling. Men selv folk med langtkommen nyresykdom kan oppnå god livskvalitet ved å følge legens råd. (6)
Kilder:
1. SML om nefron, 2. SML om nyre, 3. Kunnskapsenteret, 4. SML Glomerulær filtrasjon, 5. Lommelegen om nyreskade og diabetes, 6. Helsebiblioteket, 7. Tidsskriftet.no , 8. Uptodate