Hva er urininkontinens?

Urininkontinens er lekkasje av urin som skjer så ofte eller i så store mengder at det er et sosialt eller hygienisk problem.

URIN INKONTINENS: Rammer både kvinner og menn - og svært mange vet ikke at det finnes effektiv behandling for problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
URIN INKONTINENS: Rammer både kvinner og menn - og svært mange vet ikke at det finnes effektiv behandling for problemet. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Urininkontinens kalles også urinlekkasje, eller ufrivillig vannlating. Urininkontinens kan oppstå hos både kvinner og menn.

Mellom 28 og 36 prosent av kvinnene i Norge plages med urininkontinens – eller ufrivillig vannlating. Problemet rammer kvinner i alle aldre – både før og etter fødsel, med en generell økning med økende alder.

Det samme gjelder menn, flere menn får urininkontinens med økende alder. 5 prosent av menn mellom 19-44 år har urininkontinens. Etter 65 års alder har tallet økt til 21 prosent.

Mange med urininkontinens synes tilstanden er pinlig og tabubelagt. Det er vanskelig å snakke om, både til venner og til helsepersonell. På tross av at urininkontinens er veldig vanlig, er mange motvillige til å ta opp problemet med lege på grunn av forlegenhet, og mange er dessverre heller ikke klar over at det finnes effektiv behandling. Du bør vite at dette er et svært vanlig problem, og at ved behandling kan urininkontinens bedres og ofte helbredes.

Årsaker til inkontinens

Årsakene til ufrivillig vannlatning kan være sykdom eller skade i blære, urinveier, nyrer, forstørret prostata hos menn eller vaginal atrofi hos kvinner etter overgangsalderen. Årsaken kan også ligge i nervesystemet. Det er flere ulike typer urininkontinens med ulike årsaker.

Inkontinens kan også komme av urinveisinfeksjoner, etter skader i bekkenområdet etter stråleterapi eller som følge av nevrologiske sykdommer.

Hos kvinner er den vanligste årsaken svakhet i bekkenbunnsmuskulaturen.

Noen medisiner kan være årsaken til inkontinens eller forverre din inkontinens. Derfor bør du snakke med din lege om problemet.

STRESSINKONTINENS HOS KVINNER: En svekkelse av musklene rundt blæren og urinrøret forårsaker ufrivillig avgang av urin. Når det utøves press på blæren, (blå pil) for eksempel fra hoste eller nysing, fører det til urinlekkasje. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
STRESSINKONTINENS HOS KVINNER: En svekkelse av musklene rundt blæren og urinrøret forårsaker ufrivillig avgang av urin. Når det utøves press på blæren, (blå pil) for eksempel fra hoste eller nysing, fører det til urinlekkasje. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Ulike typer urininkontinens og symptomer

Hvilke symptomer urinkontinens gir, kommer an på hvilken type inkontinens du har.

  • Stress-inkontinens: ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse. Vanligst hos kvinner. Oppstår når du hoster eller ler, eller ved at du gjør spesielle kroppsbevegelser som presser på blæremuskulaturen, som for eksempel hopp eller tunge løft.
  • Urge-inkontinens: ufrivillig tap av urin assosiert med plutselig, sterk vannlatingstrang.
  • Overløpsinkontinens: Vanligst hos menn. Hvis du går med en konstant full blære som renner over, har du overløpsinkontinens. Du vil ha en følelse av at blæren ikke blir skikkelig tømt. Overløpsinkontinens kan skyldes svakheter i musklene i blæreveggen eller at passasjen av urin fra blæren er blokkert.
  • Etterdryppsinkontinens: rammer kun menn. Problemet er at det kommer et par dråper urin noen sekunder etter at du har latt vannet. Dette er urin som har blitt liggende igjen i urinrøret fordi musklene i og rundt urinrøret etter hvert ikke klarer å "skvise" ut all urinen i urinrøret. Denne urinen kommer ut ved at bekkenbunnen beveger seg når du går.
  • Blandingsinkontinens er som regel en blanding av stressinkontinens og overaktiv blære. Som regel er den ene formen mer fremtredende enn den andre, og da settes behandlingen i gang utfra denne typen.

Bør jeg oppsøke lege?

Ja. Din lege kan finne ut hva som kan være årsaken til inkontinens, og gi deg råd om behandling.

LES OGSÅ: Gode råd ved overgangsalder

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Behandling - hva kan hjelpe?

Du trenger ikke å leve med inkontinens! Urinlekkasje er ikke "normalt", og det vil si at det finnes alltid en årsak til det. Det er vanlig, men det betyr ikke at du trenger å leve med det. Kanskje du kan bli helt kvitt problemene!

Trening av bekkenbunnsmuskulaturen hjelper for å forebygge inkontinens hos kvinner i forbindelse med graviditet, både før og etter fødsel.

Hvilken behandling som kan hjelpe deg kommer an på hva slags inkontinens du har, og om du er en mann eller en kvinne. Noen av behandlingstilbud omfatter:

  • Legemidler
  • Kirurgi
  • Elektrostimulering

Hvis du trenger hjelpemidler i form av bleier og kateter får du dette på blå resept, der du kun må betale en egenandel.

LES MER: Behandling av urninkontinens

Denne saken ble opprinnelig skrevet av lege Ann Cathrin Reichelt 24.04.2008, saken ble oppdatert i sin helhet 05.12.2016. Kilder ved oppdatering: Uptodate.com, Helsenorge.no, Uptodate.com og Lommelegen