Blod i urinen kalles hematuri, et symptom som kan indikere sykdom i urinveiene.
– Det kan enten være makroskopisk hematuri, det vil si at man ser det med det blotte øye, eller mikroskopisk hematuri, som man ikke ser med øyet, og det må påvises med stix, eller det kan sees i et mikroskop, sier Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein.
Cirka 15-20 prosent av befolkningen har fysiologisk mikroskopisk hematuri, ifølge Helse-Bergen.no. Det skilles mellom de med symptomer og de som er asymptomatiske.

Nyrekreft gir få tidlige symptomer
Hyppige årsaker til blod i urinen
– Noen mennesker har mikroskopisk hematuri livet gjennom, uten at det har noe med sykdom å gjøre, opplyser Barexstein.
Blod i urinen kan komme fra nyrer, urinleder, urinblære, prostata eller urinrøret. Ofte kan blod i urinen sees ved uskyldige tilstander:
- Blodforurensning av urinprøven (f eks menstruasjonsblod hos kvinner).
- Fysisk aktivitet (tunge løft, jogging).
- Urinveisinfeksjon
- Bruk av blodfortynnende medisiner.
Vær oppmerksom på at urinen kan farges rød av rødbeter og av medisinen metronidazol (Flagyl®) uten at den inneholder blod.

Sjeldnere årsaker til blod i urinen
- Kreft - Synlig blod i urinen kan være et tegn på kreft i nyrene, urinblæren eller prostata.
- Forstørret prostata: Hos eldre menn begynner ofte prostatakjertelen å vokse. Den ligger rett under urinblæren og omgir den øverste delen av urinrøret. Prostata kan bli kledd innvendig av tynnveggede blodårer som kan blø spontant.
- Nyreinfeksjoner - Ofte medfører nyreinfeksjoner blod i urinen. Symptomene kan minne om en urinveisinfeksjon, men også feber og smerter i siden.
- Slag mot nyreregionene kan også gi blod i urinen
- Stein i urinveiene (Blæresten eller nyresten) Begge tilstandene kan medføre blod i urinen. Stein som passerer fra nyren til urinblæren kan også forårsake uttalte smerter.
- Nyresykdommer - Mikroskopiske blødninger i urinen er et vanlig symptom på sykdommen glomerulonefritt (betennelse i nyrens blodårer). Sykdommen kan for eksempel være en del av diabetes, eller den kan komme av seg selv.
- Gjennomgått urinkateterisering.
- Gjennomgått operasjon i urinveiene
LES OGSÅ: Urinprøve - dette kan den fortelle deg
Blod i urinen - hva gjør jeg?
Blod i urinen bør alltid undersøkes av en lege, siden det er viktig å finne årsaken til blødningen.
Dersom fastlegen finner ut at blodet i urinen skyldes for eksempel blærebetennelse/cystitt, behandles dette med antibiotika.
– Hvis pasienten blir frisk og blodet forsvinner som følge av denne behandlingen, er det ingen grunn å henvise til urolog, forklarer Barexstein.
Pasienter med makroskopisk hematuri (synlig blod), hvor antibiotikakuren eller behandlingen ikke har virket, skal alltid henvises til urolog for utgreiing med cystoskopi og CT-urografi.
Det er vanlig å gjøre en ultralyd-undersøkelse av urinveiene ved funn av mikroskopisk blod i urinen, spesielt hvis det er symptomatisk og pasienten er eldre enn 40 år.
I mange tilfeller er det ikke nødvendig med behandling av små mengder blod i urinen. Hvis det derimot er påvist sykdom, som for eksempel kreft, må behandlingen rettes mot den aktuelle sykdommen, ifølge Aleris.
LES OGSÅ: