Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vannlatingsproblemer

Spørsmål

Jeg har hatt noen "plager" i noen år nå, og bestemt meg for at jeg må finne ut av det. Jeg kan ikke drikke noe hvis jeg vet jeg ikke har mulighet til å tisse den nærmeste timen. Etter jeg har tisset kan det kjennes ut som at jeg ikke er helt ferdig selv om det ikke kommer mer. Det hender at det svir svakt etter jeg har tisset. Ved samleie blir jeg fort sår, og det er alltid ubehagelig etterpå. Jeg har tatt et par soppkurer, uten å merke noen forskjell. For noen måneder siden tisset jeg blod en gang, dette har ikke skjedd igjen. Jeg gikk til lege, urinprøve ble sendt til dyrking og kjønnssykdommer utelukket. Hva kan det være, eventuelt hva er neste steg?

Kvinne 26
Svar

For å oppsummere dine symptomer som har vart i ‘noen år’: du problemer med vannlatningen i form av hastverk hvis du får rask fylling av blæren (‘urgency’), du føler at blæren ikke tømmes skikkelig, du har svie etter vannlating og sårhet etter samleie. Du har en enkelt gang observert blod i urinen. Urinprøve ble undersøkt og urinen dyrket. Ingen infeksjon?  

Det alvorligste symptom er blod i urinen. Det bør undersøkes nærmere, f.eks. med cystoskopi (kikkertundersøkelse av blæren) for å utelukke svulster i blæren, de kan være både godartede og ondartede, men det siste er meget usedvanlig i din unge alder. Det kan være kronisk infeksjon i blæreveggen uten at det er bakterier i urinen (interstitiell cystitt). 

Det kan også være forandringer ved urinrøret (urethra) som f.eks divertikkel (utposing) som kan gi ubehag ved samleie.  

Jeg foreslår at du oppsøker din fastlege for vurdering av henvisning til urolog, urinveisspesialist, for videre utredning. Noen steder kan det være lang ventetid til urolog, men raskere å komme til gynekolog. 

Det være lurt å tisse raskt etter samleie. Med hensyn til mangelfull blæretømming, kan du forsøke å tømme blæren i to trin. Først tømme vanlig, så reise deg og vente litt og så forsøke å få resten ut.  

Jeg synes at dine plager er så stor at de bør utredes.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-