Urinveisretensjon

Spørsmål

Har en mor som fyller 83 år denne måneden. Hun har nå fått diagnoen urinveisretensjon. Hun bor hjemme i egen leilighet, men har fra og med oktober -03 hatt 2 opphold på Aker sykehus pluss rehabiltering på sykehjem etter dette. Hun har i mange år vært plaget av sterk svetting og vært i dårlig allmenntilstand som har variert i perioder. Kan dette ha vært symptomer på urinveis-retensjon/infeksjon? Har hatt urinveisinfeksjon jevnlig. Det er nå som urinveisretensjonen har slått ut at hun har blitt noe forvirret i korte perioder. Det har på meg virket som om det har skjedd i forbindelse med medisinering. Hun blir kateterisert hjemme og blir svært sliten av det. Jeg opplever henne som klar utenom disse periodene og synes det er synd hvis hun må flytte på sykehjem. Hun har ogå falt mange ganger da hun er mye svimmel. Har lyst til å ha henne hjemme hos meg i de vanskelige periodene, men bor i en annen bydel.
Spørsmål:
Er det muligå å få hjelp til kateteriserg av henne i mitt hjem i min bydel?
Er det mulig for henne å få en omsorgbolig med hjelp til dette etter hvert?
Har hun rett til å få omsorgsbolig/sykehjemsplass i en annen bydel?
Har man rett på omsorgspenger om man ønsker å ta seg av sin gamle mor?

Relevante sykdommer/medisiner: urinveisinfekson/urinretensjon/artrose

Kvinne, 83 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Urinveisretensjon betyr at hun ikke får latt vannet slik at blæren tømmes helt, men går med konstant litt fylt blære. Dette kan gi inkontinens og urinveisinfeksjon. En infeksjon kan fort gjøre eldre mennesker forvirret og annerledes enn de er til vanlig.

Selv en sykehusinnleggelse og opphold på rehabilitering kan ta piffen ut av et eldre menneske og gjøre det nedfor og i dårlig allmenntilstand. Hvis kateteriseringen er et stress for henne kan det også gjøre henne sliten og utafor.

Det skal ikke være noe problem å få hjelp selv om hun bor hos deg. Det vil nok riktignok være slik at det må være hjemmesykepleien i din bydel som skal gjøre dette og i helseNorge i dag kan det nok være litt behandlingstid på slike søknader. Tror nok likevel at bydelene skal kunne samordne dette såpass at det bør gå uten problemer.

Omsorgsbolig i egen eller annen bydel må det søkes om, og jeg har dessverre ikke oversikt over situasjonen for dette i Oslo, det kan nok variere en del. Dette må du kontakte pleie- og omsorgsetaten om og eventuelt søke om. I teorien er det selvfølgelig ikke noe i veien for at dere kan få til dette.

Det er ikke vanlig å gi omsorgspenger med mindre din mor får all oppfølging fra deg og du må kutte ut annen jobb for å få stelt din mor. Generelt er det litt vrient å få omsorgspenger når det eksisterer andre hjelpetilbud.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-