Urinveisinfeksjon?

Spørsmål

I morges fikk jeg en veldig smerte ved vannlating, samt blod. Jeg går på p-piller og får alltid mensen punktlig, og dette er ikke tidspunktet. Jeg har ubehag i nedre del av underlivet, og føler at jeg må på do hele tiden. Når jeg later vannet kommer det litt, men det føles som om jeg prøver å holde meg. Dvs at jeg må tisse men at ingenting kommer. Jeg har aldri hatt noe problemer i underlivet før. Har et aktivt sexliv med min partner. Tror det kan være blærekatarr eller urinveisinfeksjon? Hva er forskjellen og hvordan behandles det?

Kvinne, 25 år

Svar

Kjære kvinne, 25 år!

At det gjør vondt å tisse, samtidig med at man må tisse hele tiden (uten at det kommer så mye hver gang) er tegn på infeksjon i urinblæren. Hvis du fortsatt er plaget, synes jeg du skal levere en urinprøve på legekontoret til legen din. Der kan urinen undersøkes, for å se om det faktisk er tegn på infeksjon i blæren.

Det er vanlig å behandle en plagsom blærekatarr med antibiotika. Forøvrig lønner det seg å drikke mye, slik at urinveissystemet blir "skyllet gjennom" og bakteriene ikke får ligge lenge i urinblæren og bli mange.

Ved begynnende blærekatarr kan det å drikke mye ofte være nok til å hindre utviklingen av en urinveisinfeksjon.

Så til terminologien: Urinveisinfeksjon betyr infeksjon i urinveiene, enten i blæren (blærekatarr) eller i nyrebekkenene (nyrebekkenbetennelse).

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-