Urinveisinfeksjon?

Spørsmål

I morges fikk jeg en veldig smerte ved vannlating, samt blod. Jeg går på p-piller og får alltid mensen punktlig, og dette er ikke tidspunktet. Jeg har ubehag i nedre del av underlivet, og føler at jeg må på do hele tiden. Når jeg later vannet kommer det litt, men det føles som om jeg prøver å holde meg. Dvs at jeg må tisse men at ingenting kommer. Jeg har aldri hatt noe problemer i underlivet før. Har et aktivt sexliv med min partner. Tror det kan være blærekatarr eller urinveisinfeksjon? Hva er forskjellen og hvordan behandles det?

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære kvinne, 25 år!

At det gjør vondt å tisse, samtidig med at man må tisse hele tiden (uten at det kommer så mye hver gang) er tegn på infeksjon i urinblæren. Hvis du fortsatt er plaget, synes jeg du skal levere en urinprøve på legekontoret til legen din. Der kan urinen undersøkes, for å se om det faktisk er tegn på infeksjon i blæren.

Det er vanlig å behandle en plagsom blærekatarr med antibiotika. Forøvrig lønner det seg å drikke mye, slik at urinveissystemet blir "skyllet gjennom" og bakteriene ikke får ligge lenge i urinblæren og bli mange.

Ved begynnende blærekatarr kan det å drikke mye ofte være nok til å hindre utviklingen av en urinveisinfeksjon.

Så til terminologien: Urinveisinfeksjon betyr infeksjon i urinveiene, enten i blæren (blærekatarr) eller i nyrebekkenene (nyrebekkenbetennelse).

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn