Urinveisinfeksjon

Spørsmål

Min sønn på 4 år hadde sterke smerter ved vannlating fredag formiddag, gråt og ville ikke tisse. Dro til legevakten. Etter rask undersøkelse konkluderte legen med betennelse pga for trang forhud og foreskrev kloramfenikol 1%. Legen ba oss vente på venteværelset og prøve å få til urinprøve, men var nytteløst pga gutten nektet å tisse på mange timer pga sterke smerter ved vannlating, han drakk også lite. Jeg sa også at jeg gjerne ville dra for å komme i gang med behandlingen med kloramfenikol så han skulle bli bra så fort som mulig. Legen sa at det var fint om jeg kunne komme innom dagen etter med urinprøve. Dette passet dårlig, og iom. at jeg hadde fått foreskrevet et legemiddel forutsatte jeg at legen var sikker på at han hadde betennelse. Da legemiddelet ikke virket etter et par dager slik det skulle, kontaktet jeg fastlegen som raskt kunne konkludere med urinveisinfeksjon på bakgrunn av urinprøve, han sa også at det ikke var tegn til betennelse pga for trang forhud. I ettertid har jeg forstått at det kan være farlig å gå for lenge med ubehandlet urinveisinfeksjon da dette kan utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse, er dette riktig? og har ikke leger et selvstendig ansvar for å kommunisere dette tilstrekkelig godt til pasienten, særlig når det er tale om barn?/Forklare hvorfor det er så viktig med urinprøve. Vår sønn hadde så store smerter ved vannlating at han hylgråt mens han løp rundt i ring og holdt seg på tissen (inne i dusjen) Det føles meningsløst at han skulle ha det slik fra fredag til mandag. Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet!
Beklager sent svar.
Din sønn var på legevakten med symptomer på urinveisinfeksjon smerter ved vannlating og vansker med å late vannet.
Urinveisinfeksjon er en av de hyppigste bakterielle sykdommer hos barn. Feber hos barn skyldes i 4 til 8 % av tilfellene urinveisinfeksjon. De fleste førstegangsinfeksjonene er forårsaket av oppadstigende E.coli(tarmbakterier) bakterier.
Det er selvfølgelig viktig å stille nøyaktig diagnose ved blant annet urinprøve, men hvis ikke dette lar seg gjøre, så skal det behandles på symptomer som din sønn helt tydelig hadde, da en ubehandlet blærekatarr lett kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse eller enda alvorligere infeksjon som blodforgiftning.
Siden vi vet at nesten alle barn med førstegangsinfeksjon har E.coli i urinen, så synes jeg nok at behandling må ha første prioritet foran det å vente på en urinprøve, med tanke både på faren for infeksjonsspredning og de smertene barnet opplever.
Urinprøve er viktig ved tilbakefall, for å kunne skreddersy antibiotika behandling senere.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn