Ung mann med svie og plager nedentil.

Spørsmål

Hei. Min sønn har gått med smerter i hofta i lengre tid. Han var hos legen for sjekk, men det ble kun banket litt i ryggen hans. Han ble etter hvert bekymret for dette med hofta, og det sved når han tisset. Han ble redd for at han kanskje kunne ha en kjønnssykdom. Han bestilte derfor en hjemme-test. Da ble det påvist Mykoplasma. Dro derfor til legen på nytt og de tok urinprøve. Prøven viste blod. Han kom hjem med antibiotika og jeg sjekket i felleskatalogen om dette var en medisin som kunne kurere sykdommen. I felleskatalogen sto det at det var medisin for urinveisinfeksjon? Han har fortsatt veldig vondt og dro til legen atter en gang. Det ble tatt ny urinprøve og nå viste den enda mer blod, ganske mye faktisk. De ville egentlig sende han på sykehuset for sjekk, men etter en nyreprøve som var negativ, ble han ikke sendt. Legen mente derimot at han skulle komme for ny sjekk om en ukes tid uten antibiotika for å se om urinprøven har endret seg. Symptomene hans er ikke bedret. Han sier noe om at han har mest vondt om morgenen når han går på do for å tisse, men også resten av dagen. Jeg har lest litt på nettet og der står det at Mykoplasma er en nylig oppdaget kjønnssykdom, og at legene vet lite om sykdommen? Har også lest at denne kjønnssykdommen kan være vanskelig å kurere. Jeg tror forresten at urinprøven hos legen var negativ for mykoplasma, og at det er derfor han blir behandlet for urinveisinfeksjon. Kan det være feil prøvesvar? Sønnen min er så redd for at han kan bli steril. Han har gått med smerter lenge uten å fortelle det til meg. Er snakk om plager i et halvt års tid. Jeg er utdannet helsesekretær, og er nok derfor han ville fortelle det til meg, men han synes det var pinlig tror jeg. Har ikke jobbet som helsesekretær på mange år forresten. Han har gått på Tetracyclin for kviser i 3 måneder også. Tror ikke han har hatt feber. Ikke fortalt noe om utflod. Han spiller fotball og er 20 år. Vet du om en medisin som kurerer mykoplasmaeffektivt? Hilsen bekymret mor

Mann 20

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår brevet ditt slik at din sønn har gjennom noen tid, uvisst hvor lenge, hatt plager med hoften, vært hos lege med dette uten at det ble gjort noe spesifikt funn, såvidt jeg forstår så er dette ikke videre utredet. Videre har han hatt svie ved vannlatning  og dessuten også utenom vannlatningen og dette kan ha pågått så lang tid som et halvt år. Etter legekonsultasjon ble han behandlet for en urinveisinfeksjon så langt du kan bedømme etter det medikamentet han fikk, uten at dette har bedret tilstanden. Han har tatt hjemmetest for mycoplasma genitalium med positivt resultat, men sannsynligvis var samme prøve var negativ hos legen. Han har ved flere anledninger fått konstatert blod i urinen og det ble derfor vurdert å sende ham til sykehus, noe som imidlertid ikke ble gjort. 


Ut fra disse opplysningene bør din sønn snarlig undersøkes av en lege med erfaring i både seksuelt overførbare sykdommer og urinveislidelser hos menn. At han har ubehag med smerter og svie nedentil kan kanskje tyde på en urethritt eller det som kalles urinrørskatarr, den sykdommen som fremkalles av chlamydia, gonorebakterien samt også mycoplasma genitalium, som har vært godt kjent i mange år nå. Imidlertid medfører en vanlig urethritt ikke blod i urinen. Gjentatte funn av blod  urinen hos en ung mann skal undersøkes som et symptom for seg og kan ha svært forskjellige forklaringer. Ideen med å sende ham på sykehus var således meget god. 


Når det akkurat gjelder mycoplasma genitalium så er det å si at jo, den finnes, er seksuelt overførbar og gir symptomer som ligner chlamydia;- ofte ingen, men av og til beskjeden svie og en sjelden gang utflod, men ikke blod. Den lar seg som oftest greit behandle med vanlige antibiotika og bruker således sjelden å representere noe stort klinisk problem. Dessuten kan hjemmetester av og til være falsk positive og bør alltid verifiseres av et mikrobiologisk laboratorium før man setter i gang behandling. Det ville være av interesse for legen som skal se på dette hvorvidt hans seksualkontakt eller kontakter har blitt behandlet for noe nedentil og i tilfelle for hva og hva slags behandling den eller de har fått. 


Din sønn har fremdeles vondt, det er uklart hvorvidt han egentlig hadde en urinveisinfeksjon, unge menn får sjelden dette og forklaringen kan da være den ovennevnte seksuelt overførbare urethritt, fremkalt av forskjellige mikrober. Det er imidlertid flere ganger påvist blod i urinen, dette er et viktig symptom som må undersøkes nærmere. Videre kan det spille en rolle at han har gått lenge på tetracyclin, noen ganger kan langvarig tilførsel av antibiotika undertrykke andre pågående infeksjoner. Han bør derfor så snart som mulig tilsees av enten en spesialist i seksuelt overførbare sykdommer, en urolog eller en indremedisiner, de to siste spesielt med henblikk på blodfunnet. Jeg ville i første rekke snakke med legen hans og be om å bli henvist så snart som mulig, ellers finnes det praktiserende spesialister i de større byene. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-