image: Ung mann med hyppig vannlating

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med hyppig vannlating

Spørsmål

Hei, jeg går innimellom og har trang til mye vannlating. Det er bare på kveldstid men ikke hver kveld. Urin er ren og blank og ikke merkart dårligere trykk. Setter meg ned for og slappe av så kjennes det ut som om jeg må tisse ofte. Samboer har hatt det samme for en tid tilbake. Tok test for kjønnsykdom og den var negativ. Hvorfor er det sånn?

Mann 27
Svar

Hei.

Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert om årsaken i ditt tilfelle uten å undersøke deg, men jeg kan si en del generelt om slike plager, med tanke på hvilke mulige forklaringer som kan finnes, samt å gi deg noen råd.

Hyppig vannlating kan skyldes urinveisinfeksjon. Det bør du naturligvis sjekke om du har. Du gjør det ved å ta med morgenurin i et rent glass til fastlegen din. Be samtidig om at det blir tatt en ny prøve på klamydia, selv om den var negativ sist. Det er fordi det finnes det som kalles "falskt negative" prøver, dvs at prøven ikke slår ut på sykdommen man tester for, selv om man har det. Det kan for eksempel skje om ikke urinen du testet sist, hadde stått minst en time i blæren din før du tok prøven. Og det er viktig å sjekke nok en gang, siden det er riktig vanlig i din aldersgruppe. Du kan også be om at urinen blir testet for sjeldnere bakterier som kan gi symptomer fra urinrøret: Ureaplasma og mycoplasma genitalum. De overføres seksuelt, men en blir vanligvis ikke testet for dette med mindre legen rekvirerer denne undersøkelsen spesifikt.

Sykdom i prostata kan også gi hyppig vannlating, for eksempel forstørret prostata eller prostatakreft, men det er tilnærmet ikke eksisterende i din aldersgruppe. Men om ikke forklaringen er infeksjon (jfr innledningsvis) så kan legen din for ordens skyld sjekke din prostata også.

En kan også få følelsen av å måtte urinere hyppigere enn vanlig av psykologiske årsaker, enten stress eller en slags uvane, og selvfølgelig vil rikelig med drikke øke frekvensen på vannlatingen. Hvis du har vannklar urin uten gulfarge, betyr det at du drikker ganske så mye, kanskje i overkant.

Håper at informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: NTB Scanpix/Shutterstock

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-