tisser på seg hver dag - 5 år

Spørsmål

tisser på seg hver dag,sier han ikke orker å gå på do,glemte det eller ikke rakk det.har prøvd nesespray men hjalp ikke.trass eller uheld?kan dette ha noe med at vi har flyttet eller noen av de sykdommene han har å gjøre?

Relevante sykdommer/medisiner: astma,mat,dyr og pollen allergi, atopisk eksem i stor grad

Mann, 5 år

Svar

Hei og takk for henvendelse!

Det slår meg klart etter å ha lest beskrivelsen din noen ganger, at gutten din vil kunne profittere på do-trening. Kommer tilbake til det.
Du spør videre om det at han tisser på seg kan ha noe med at dere har flyttet å gjøre, med det tenker jeg at han har vært tørr tidligere en periode. Forøvrig kan det at barn begynner å tisse på seg igjen ha psykiske årsaker, men da må det være noe mere vanskelig for ham enn en uproblematisk flytting, tenker jeg. Spesielt vanskelige familieforhold/vanskelige skilsmisser for eksempel.
Vi kaller det å tisse på seg etter fylte 5 år, for enurese. Videre skiller vi mellom dag- og natt-enurese. Forstår det slik at det er på dagtid han tisser på seg. Så hva bør dere gjøre?
Det er alltid greit å utelukke infeksjon. Urinprøve kan taes med til legen, evt. helsestasjonen.
Videre legger dere opp en slags timeplan som legger opp til at han skal tisse seks ganger daglig til bestemte tider. Han kan evt sette et kryss eller lignende hver gang han har vært på do og forsøkt å tisse. Han må altså da gå på do og forsøke å tisse, selv om han ikke føler han må! Planlegg dette med ham.
(Nesespray, som dere har prøvd, virker ikke i alle tilfeller)
Ser forøvrig ingen sammenheng mellom det at han tisser på seg og noen av sykdommene han har.

Jeg tror på resultater i løpet av få uker med dette opplegget. Hvis problemet mot formodning vedvarer, bør han undersøkes av lege.

Lykke til!