Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Spørsmål

Jeg stiller dette spørsmålet på vegne av min far (født 1922): Han har ikke hatt noen problemer med helsen tidligere, men fra oktober i fjor har han hatt gjentatte urinveisinfeksjoner. Disse er blitt behandlet av fastlege. Det ble tatt ut flere prøver til dyrking, og behandleing ble valgt ut ifra bakteriefunn/resistensprofil. Infeksjonene kom tilbake kort tid etter at behandlingene ble avsluttet. I april iår ble det foretatt undersøkelser (skopi) av urinveier og blære. Det ble konstatert "slapp blæremuskel" - dvs at blæren som regel ikke tømmes tilstrekkelig og at dette lå til grunn for alle infeksjonene. Som behandling ble det foreslått å bruke kateter for å tømme blæra (en gang pr dag). Dette gikk fint noen uker men nå er ny urinveisinfeksjon et faktum. Den behandles nå med antibiotika.
Mitt spørsmål er følgende; Hva kan gjøres med denne tilstanden ? Finnes det noe alternativ til å bruke kateter hver dag ? Er det mulig å operere ?

Relevante sykdommer/medisiner: Urinveisproblemer

Mann, 82 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Blæren er i hovedsak en stor muskel, denne heter detrusor muskelen. Vanligvis er denne veldig effektiv i å trekke sammen blæren og tømme denne så og si fullstendig for urin. Dessverre er det ganske vanlig, spesielt ved høy alder, at denne muskelen mister hele eller delvis evnen til å trekke seg sammen. Årsakene til at dette skjer er svært mange og siden jeg ikke kjenner hele sykehistorien til din far eller de nøyaktige resultatene av de testene som er gjort, kan jeg ikke si noe om hva som har ført til tilstanden i hans tilfelle.

Uansett årsak fører denne tilstanden til at en del urin blir liggende igjen i blæren etter at man har vært på toalettet, dette kalles for rest urin. Selv om urin vanligvis er steril, i den betydning at det ikke inneholder bakterier, vil urin som blir stående i blæren være et ideelt sted for bakterier å formere seg. Dette gjelder all væske i kroppen og det er den samme mekanismen vi ofte ser ved f.eks. galleblærebetennelse.
Bakteriene kommer enten oppover fra urinrøret eller de kan komme via blodet.
Den enkleste behandlingen, og ofte den beste, er kateterisering slik som din far har gjort. Dessverre er det et problem og det er at et kateter i seg selv disponerer for urinveisinfeksjoner. Bakterier kan bli ført fra penis eller områdene rundt og opp i blæren via kateteret, på grunn av dette er det selvfølgelig veldig viktig at man er grundig opplært i riktig bruk av kateter slik at faren for dette blir så liten som mulig (men det er ikke mulig å fjerne den helt). Det finnes urologiske poliklinikker ved de fleste sykehus som har sykepleiere som er spesialisert på dette områdetet og som er veldig flinke til å drive kursing av personer som trenger kateterisering.

Når det gjelder andre behandlingsalternativer så er nok ikke disse så aktuelle i utgangspunktet. Man kan operere bort blæren og lede urinen ut gjennom bukveggen, men det er tvilsomt at dette vil være en ønskelig løsning. Et annet alternativ er å legge inn et permanent kateter inn i blæren via bukveggen (suprapubis kateter). Begge disse løsningene vil føre til at urinen blir samlet i en pose på magen.
Skulle din far få fortsatte problemer med infeksjoner vil jeg anbefale at dere snakker med fastlegen om en henvisning til urolog, dette er leger som er spesialister på urinveissystemet vårt. Siden din far har fått undersøkt blæren med skopi (uroskopi) har dere sikkert allerede vært i kontakt med urolog men det kan være greit med en ny vurdering hvis plagene skulle fortsette.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-