Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Synlig blod i urinen. Skyldes det urinveisinfeksjonen jeg har, eller kan jeg ha kreft?

Spørsmål

Blod i urin ved urinveisinfeksjon . Våknet morgen nyttårsaften og oppdaget illeluktende urin, og synlig blodstriper i urin, hadde kjent noe ubehag i mage kveld i forveien, lett svie ved slutt tissing. Dro på legevakt og påviste uvi, utslag nitritt bl.a. CFikk påvist overgangsalder i sommer, var på ultralyd gynekolog. Går på remifemin og pranolol daglig. Har merket endring slimhinner nedentil, sår og skjør hud i søke kroppens slimhinner. Tar nå selelexid på andre dag for uvi, blod ble borte e kun to tbl men tok stix på morgen idag og den viste minste utslag på blod( ikke lenger synlig blod), fin form, ingen lukt lenger. Bør jeg komme meg til ny vurdering nå, cytoskopi? Er redd for kreft. Aldri hatt uvi før men merker overgangs på kroppen. Er ellers sunn og ved god helse, ikke røyker og passer på kroppen. CRP var forresten fin på legevakt. Hva bør jeg gjøre nå? Har fortsatt murring i korsrygg.. kjente først e påvist uvi den 31.12.18

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du har altså en pågående urinveisinfeksjon som du har startet behandling for, dvs du har brukt antibiotika i to dager. Det har dempet symptomene allerede, hvilket taler for at det er korrekt antibiotika og at den virker, og at det vil kurere din urinveisinfeksjon.

Du så blod i urinen da infeksjonen oppstod, og det er et ikke uvanlig tegn ved urinveisinfeksjon.  Du ser ikke lenger blod i urinen, hvilket igjen er en bekreftelse på at medisinen virker og at blødningen etter alt å dømme skyldes infeksjonen.

Idag tok du nok en urinstix, hvilket egentlig ikke er nødvendig under behandling av en urinveisinfeksjon, og den viste et svakt utslag på blod, dvs mikroskopisk hematuri, -ikke synlig for øyet. Det kan vi tolke som rester av den synlige blødningen du hadde opprinnelig, altså en tilbakegang av symptomene.

Du spør om du bør til cystoskopi. Det trenger du etter alt å dømme ikke, så lenge vi nå har en overhengende sannsynlig forklaring på blodet i urinen, dvs infeksjonen. 

Det er fremfor alt ingenting i det du forteller om her, som gir mistanke om kreft. Det synlige blodet skyldes etter alt å dømme infeksjonen, og i tillegg er det på vei bort nå, ser det ut som.

Det du kan gjøre, er at et par uker infeksjonen, så leverer du inn en urinprøve og sjekket om blodet er borte. Det vil jeg anta, og er det det, så er dette et ikke-tema, og du har fått bekreftet at blodet du så, skyldtes infeksjonen.

Skulle det mot formodning være slik at du fortsetter å ha påvisbart blod i urinen etter at infeksjonen er over, så har fastlegen din faste rutiner og prosedyrer for utredning av blod i urinen, inkl evt cystoskopi. 


Dette høres alt i alt ut som en aldeles vanlig urinveisinfeksjon, og ingenting annet.


God bedring og ha det bra.