Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svært hyppig vannlating

Spørsmål

Hei I flere måneder nå så har jeg hatt problemet med at jeg føler jeg må tisse hele tiden. I starten så følte jeg det hele tiden, men særlig sterkt om natten. Når jeg tisser så tisser jeg meg tom, men etter 5-10 minutter kommer følelsen av at jeg må tisse igjen. Når jeg da går på do så kommer det kun dråper til ingenting ut. Blæra er med andre ord tom. I begynnelsen tenkte jeg at det kunne være blærekatarr eller en kjønnsykdom. Testet meg men slo ikke ut på noen av delene. Gikk deretter til min fastlege med problemet, hvor vi sjekket prostata, blodprøver, urinprøver og CT skanning. De kunne ikke finne noe unormalt på noen av testene. Jeg prøvde selv å tenke ut om det er noe i hverdagen jeg gjør som kan forårsake det, og da kom jeg på to ting: 1. At jeg har begynt med to nye kosttilskudd i forhold til trening (koffeine, kreatin og Beta Alanine), 2. Jeg har begynt med tung markløft hvor jeg også bruker løftebelte. Blæreaktiviteten var verst natten etter en tung markløft økt. Jeg konkluderte med at det var årsaken, og sluttet med kosttilskudda og tok en liten pause fra markløft, samt at jeg slakket opp løftebeltet. I begynnelsen merket jeg forbedring. Men det det forsvant ikke helt. Nå merker jeg det kun om natten når jeg prøver å sove. Merker ingenting til det på dag/kveldstid. Noen netter er det så ille at jeg ligger søvnløs til langt ut på morgen. Det kan også virke som jo senere på natten det blir jo verre blir det. Verste tidspunktet er mellom kl 04-08 om morgen. Har alltid hatt stor blære til vanlig, og alltid drukke gode mengder vann. Trangen til å tisse om natten er der uavhengig hvor mye jeg har drukket. Har sluttet med kosttilskudd, eneste jeg bruker nå er kosttilskudd av vitaminer (Tran, D vitamin, Multi vitamin, Magnesium og Sink) Det jeg kanskje tenker nå er at grunnen er vektøkning i form av muskelmasse har økt det siste året, om det kan ha noe å si. Problemet plager meg veldig, tenkte det ville gå over med tiden men det ser ikke ut til å gjøre det.

Mann 24
Svar

Hei.


Dette høres ordentlig plagsomt ut, og jeg synes helt klart at du må få dette nærmere utredet, og det skjer i regi av din fastlege.

Det første jeg tenker må gjøres, er en ny sjekk med tanke på infeksjon, både urinveisinfeksjon og kjønnssykdommer. Du var testet for dette, men en fant ikke tegn til slik sykdom. Det er bra, men samtidig vet vi at det finnes det som heter falskt negative prøver, dvs at prøvene ikke fanger opp sykdom, f.eks. ved feil vev prøvetaking eller analyse. Grunnen til at det må dobbeltsjekkes er blant annet fordi det er så vanlig i din aldersgruppe med kjønnssykdommer som klamydia og andre urinrørsbetennelser, og fordi det er såpass lett å bli kvitt at det ville være synd å overse det.

Du må levere morgenurinprøve, og legen din må sende den til dyrkning, ikke bare stix på legekontoret. Du må ta ny klamydiaprøve, men legen din bør også sjekke om du kan ha andre sjeldnere seksuelt overførbare urinrørsbetennelser som skyldes sjeldnere bakterier som f.eks. ureaplasma eller mycoplasma genitalum. Det krever egne undersøkelser spesifikt for dette, og en klamydiaundersøkelse vil ikke vise dette. Det kan ha ganske like symptomer som f.eks. klamydia, og det behandles med antibiotika.


Dersom alt dette blir utelukket, bør du utredes videre ved at fastlege henviser deg til urodynamiske undersøkelser hos urolog.

Din prostata bør også sjekkes, i første omgang ved at fastlegen kjenner på den via endetarmen med en hanskekledd finger. Prostatasykdom er primært en sykdom for langt eldre personer enn deg, men da sykdom i prostata kan gi slike plager som du har, må naturligvis dette også sjekkes.


Du bør også innføre væskerestriksjon for deg selv, for eksempel ikke drikke noe etter klokken åtte om kvelden.


Håper rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.