Stram lukt av urinen, 89 år gammel kvinne

Spørsmål

Jeg er en eldre kvinne. Når jeg har vært på toalettet og tisset, merker jeg en sterk stram lukt fra urinen i toalettet. Slik har det vært siste halvår. Hva kommer dette av? Jeg har hørt at det kan ha å gjøre med noe svikt i nyrene? Er det noe jeg kan gjøre for å bedre dette, med kosthold f.eks? Jeg klarer ikke å laste ned fotos av meg selv!

Kvinne 89

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Dette kan ha forskjellige årsaker, og det behøver ikke å skyldes sykdom. Det kan f.eks. skyldes uttørring, dvs at du drikker for lite. Jeg ser at du er 89 år gammel, og da er det viktig å vite at man ikke lenger nødvendigvis kan stole på tørstemekanismen, men passe på å drikke nok. Drikk til urinen blir lysegul eller vannklar, da er du ikke uttørret. Mørkegul urin tyder på uttørring / dehydrering. Det kan gi strammere lukt av urinen.


Videre kan det skyldes bakterier i urinen, som ikke er noe som skal behandles med mindre man har en infeksjon. En urinveisinfeksjon kjenner man ved hyppigere vannlating enn vanlig, og gjerne svie når man tisser.  Har du slike symptomer, bør du ta en tur til legen din for en eventuell antibiotikakur. 

Det er ingen grunn til å tro at det skyldes noen sykdom i nyrene, slik du selv nevner.

Du spør om det er noe du kan gjøre selv for å bedre dette, ved f.eks. kosthold. Enkelte matvarer kan gi en påfallende lukt på urinen, f.eks. asparges, men utover dette finnes ingen spesifikke kostholdsråd om dette. Det viktigste er å passe på tilstrekkelig vanninntak, jfr over.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn