Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og ubehag lokalisert til urinveiene

Spørsmål

Hei. For omtrent to og ei halv veke sidan begynte det å svi veldig i penis, omtrent 10 minutter etter onani. Svia er mest i urinrøret, og mest mens eg tissar. Dette har skjedd før, og pleier å gi seg etter 20-60 min. Denne gongen gav det seg ikkje, og eg hadde framleis eit ubehag dagane etter. Eg gikk til fastlegen, som tok ein prøve for urinvegsinfeksjon og ein som skulle testast for kjønnssjukdomar. Begge var negative. Eg har seinare tatt fleire urinprøvar, og har testa negativt med urinstix, negativt for klamydia, gonoré og mykoplasma. Fastlegen sa han ikkje ville gi meg antibiotika, og at det einaste han kunne gjere var å sende meg vidare til ein spesialst. 4 dagar etter det byrja utvikla det seg ei sterk svie rundt heile penishovudet, som gav seg etter eit par dagar. Framleis svei det mens eg gjekk på do, og eg opplevde eit ubehag ellers og. Eit par dagar etter dette byrja eg å merke eit press over blæra, som gjekk vidare til svie i blæra mår eg gjekk på do. Eg utvikla og smerter i korsryggen og nedre del av magen, og var kvalm. Dette gav seg etter 4-5 dagar, men svia når eg går på do er der framleis. I går prøvde eg meg på samleie med gode resultat og ingen smerte. I dag prøvde eg igjen, og gjekk på do etterpå, noko som gjorde at svia kom tilbake, konsentrert i tuppen og der urinrøret treff kroppen. Kva kan dette vere? Bør eg ta kontakt med fastlegen igjen, og bli sendt vidare til spesialist? Det er ofte lange ventetider på slikt, og eg er redd for å bli gåande med dette lenge, då det er ganske hemmande. Takk på førehand.

Mann 20
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Samlet høres dette mest ut som de symptomene som passer best med tilstanden urethritt;- en betennelse som sitter langt ut i urinrøret og vanligvis blir forbundet med en seksuelt overført smitte. I din alder er dette en svært hyppig forekommende tilstand. Jeg ser at du har testet negativt for de vanligste mikrobene som forårsaker tilstanden og ikke sjelden er det tilfelle;- de fleste urethritter er det man kaller uspesifikke, dvs. ved rutineundersøkelser i et mikrobiologisk laboratorium finner man ikke de aktuelle mikrobene. 


Undersøkelsen som kan påvise diagnosen er mikroskopi av fuktighet fra urinrørsåpningen, dessverre er det få almenpraktikere som gjør dette og derfor bør du bli henvist til en spesialist i hud- og veneriske sykdommer, de utfører denne undersøkelsen. Behandlingen er en antibiotikakur. 


Du skriver at du nylig har hatt samleie. Det er således aktuelt å undersøke partneren din og få klarlagt eventuelle tidligere partnere og hvorvidt de kan være behandlet for noe. Ofte er urethritter lite symptomgivende hos kvinner. 


Av andre tilstander som med mindre dette viser seg ikke å være tilfelle må man jo tenke på  annen type infeksjon i urinveiene;- en vanlig tilstand hos kvinner, men også menn kan få dette, ofte vil imidlertid da urinstixen slå ut. Nå kan man ikke alltid forlate seg på en så enkel undersøkelse og da skal man henvises til urolog, en spesialist i urinveissykdommer. Smertene du beskriver i korsryggen samt det presset du har merket over blæreregionen kan være forenelig med en tilstand høyere opp i urinveiene som urinlederen og nyrene;- imidlertid er nok det nokså sjelden i din alder. Prostatitt, dvs. betennelse i prostata kan likeledes være fornelig med symptomene, men likeledes sjelden hos unge menn. Prostatitt kan også være forbundet med en vedvarende ubehandlet urethritt. Nyresten og blæresten kan også kanskje være aktuelle ting å tenke på.  


Alt i alt, dette er noe som du må få klarlagt hva er;- spesialister kan ha lange ventelister, mens i de litt større byene finnes det en del som praktiserer privat og der kan det være enklere å komme til, eventuelt kan jo fastlegen også være behjelpelig med det. Lykke til og god bedring !