Slik forebygger du urinveisinfeksjon

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget av blærebetennelse 2-3 ganger i året. Dette er veldig plagsomt, og jeg er hele året redd for at betennelsen skal dukke opp igjen. Jeg er nettopp ferdig med en ukes kur med antibiotika. Hva kan jeg gjøre for å forebygge dette problemet, bortsett fra å drikke mye vann?

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Blærebetennelse er en ubehagelig infeksjon i blæren, som ofte gir svie, hyppig vannlating og ubehag nedentil.

Dette er en svært vanlig infeksjon, spesielt hos kvinner, og noen er plaget av mange slike infeksjoner i løpet av et år. Det er muligens slik at kvinner som holder seg lenge og later vannet sjelden er mer utsatt for å få slike infeksjoner. Som regel er det vanlige tarmbakterier som er årsaken til infeksjonen.

Legen din vil kjenne igjen den typiske sykehistorien og symptomene, og en urinprøve vil påvise bakterier. Som regel er det lett å kurere blærebetennelse med antibiotika.

Hvis du er plaget med hyppige infeksjoner kan det være grunn til å bruke forebyggende medikamenter over en periode. Andre gode råd er:
- drikke mye slik at urinproduksjonen holdes oppe
- late vannet ofte slik at bakteriene ikke får ro på seg til å formere seg i blæren
- late vannet etter samleie
- noen får hyppigere infeksjon ved bruk av pessar eller sæddrepende krem
- holde seg tørr og varm på beina og ikke sitte på kaldt underlag. Grunnen til dette antar man er at kroppens slimhinneforsvar reduserer hvis kroppen fryser, og spesielt hvis man er kald "nedentil":
- det er også anbefalt å drikke "sure drikker", feks appelsinjuice. På denne måten holdes urinen sur også, og bakteriene trives dårligere.

Lykke til!