Selvkateterisering, urin, infeksjon eller ikke?

Spørsmål

Jeg har tatt en selvtest for urinen fordi den er grumset, med den første skvetten nærmest som melk. Testen viste positivt på bare leukocytter, ikke på nitritt eller protein. Jeg har prostata problemer i flere år, vært operert og bruker engangskateter. Rutine 3-4 ganger hver dag er at jeg tisser først på naturlig vis hvor jeg får ut 30-40 cc, deretter kateter som tømmer blæren for resten. Alt uten ubehag eller problemer. På forespørsmål fra legen brakte jeg en urinprøve, grumset. Han spurte om jeg hadde hatt problemer eller om urinen luktet dårlig. Til det måtte jeg selvfølgelig svare nei. Han svarte kategorisk at da er det ingen infeksjon og kastet prøven. Hva nå?

Mann 87

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du kateteriserer deg selv flere ganger daglig, og da vil aldri urinen være steril, dvs det vil være bakterier fra omgivelsene i blæren. Men det er ikke det samme som at du har en infeksjon. Ved en infeksjon vil du ha symptomer som f.eks. svie ved vannlating, smerte over blæren, evt feber, sykdomsfølelse m.v. Og når du ikke har det, har du heller ingen infeksjon. 

En skal bare behandle hvis en har symptomer / sykdom, og en skal ikke gi antibiotika kun på grunnlag av funn av evt bakterier i urinen. For hvis en skulle gjøre det hos en person som kateteriserer seg selv, så ville det innebære at en måtte stå på antibiotika mer eller mindre permanent, for det vil som sagt mer eller mindre alltid være bakterier i urinen ved regelmessig kateterisering.

Sagt med andre ord, så (antibiotika)behandler man sykdom og symptomer, og ikke laboratoriefunn som urinstix-resultater og annet, ene og alene. 

Jeg går ut fra at det er slik din lege har tenkt her. 

Så på ditt spørsmål om "hva nå", så blir vel et svar at dersom du skulle få subjektive symptomer på infeksjon, (se over) så tar du med en urinprøve til legen din for å se om du da har en infeksjon. Det kan blant annet sikkert bekreftes eller avkreftes ved å sende urinen til dyrkning. Utslag på nitrit på stix er også typisk for urinveisinfeksjon, og det hadde du jo heller ikke idag. 

Håper det var grei forklaring og informasjon. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-