Prostatakreft, PSA

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål på vegne av min far som er 84,5 år gammel. Tidligere sykdommer er et lite hjerteinfarkt for ca 10 år siden. Han tar albyl e, blodtrykksmedisin og regulerer kolesterolet med kosthold og margarin som virker kolesterolsenkende. Han er normalvektig og relativt aktiv. Problemet nå er urinveier og sannsynligvis prostata. Han må opp om natten en til to ganger for å late vannet. Trangen til å urinere kommer ofte plutselig og da kan det komme en liten lekkasje hvis toalettet ikke er i nærheten. Jeg bad han om å ta en helsesjekk hos sin fastlege for tre måneder siden. Legen tok mange ulike blodprøver, som var normale, men ikke PSA. PSA ble målt for tre - fire år siden og den var da normal. Hvor ofte bør man måle PSA i min fars alder? Han har fått noe økte symptomer fra urinveiene med hyppigere vannlating og nødt til å tisse om natten de siste to- tre årene. Hvordan er symptomene på prostatakreft? Han tar nå er preparat annonsert i en avis, urteekstrakt( ?) som visstnok skal hjelpe mot prostataproblemer. Har ikke hatt særlig effekt foreløpig, men bare tatt dette i fire uker. Hvordan bør han følges opp av sin fastlege i forhold til prostataproblemer og forebygge/ oppdage tidlig eventuell prostatakreft?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Symptomene på prostatakreft er i tidlig fase tilnærmet like de man har ved vanlig forstørret prostata, slik de fleste menn får med årene. Dvs f.eks. dårligere stråle på urinen, hyppig vannlating, problemer med å tømme seg helt, hyppig nattlig vannlating m.m.


Det fastlegen til din far skal gjøre, er å undersøke hans prostatakjertel med en hanskekledd finger via endetarmen. Hvis det da er den minste mistanke om kreft, f.eks. ved at kjertelen er knudrete, hard, assymetrisk, så vil det være riktig å ta PSA og å henvise ham til videre undersøkelser som f.eks. vevsprøver. PSA stiger både ved normalt forstørret prostata og ved kreft, men den stiger mye mer ved avansert kreft enn ved normalt forstørret prostata. Ved prostatakreft i tidlig fase vil PSA-stigningen kunne være på linje med det en ser ved normalt forstørret prostata, og på den måten ikke kunne brukes ene og alene til å skille tilfeller fra tidlig kreft, ifra ikke-kreft. Derfor er det avgjørende viktig at legen kjenner på prostatakjertelen hans.


Forøvrig forteller du at han får plutselig urineringstrang, og hvis han ikke kommer seg til toalettet tidsnok, kan det bli lekkasje. Det høres ut som det som heter urge inkontinens. Det finnes det effektive medisiner mot, så jeg synes han skal ta dette opp med legen sin, for å vurdere om han kan ha nytte av slike medisiner.

Håper dette var greie svar og nyttig informasjon, ha det bra.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 964828971


Varnish cache server