Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra urinveier

Spørsmål

Tidlig høst 2017 hadde jeg et tilfelle med en innebandyball i underlivet,dette har skjedd 2 ganger. Er en frisk mann,akkurat fylt 30 år. Tidlig i okt.2017 hadde jeg et tilfelle av synlig blod i urin som virkelig ga sykdomsangst,også kjent dette tidligere. Var på ultralyd,CT med kontrast og cystoskopi der man ikke fant noe. Tok blodprøve og flere urinprøver,alle med normale verdier. Cystoskopien viste et par arrdannelser som kunne være etter blødningen og normal passasje gjennom urinrøret,også forbi prostata.

Før blodet i urinen følte jeg meg frisk og rask,etterpå fikk jeg plutselig vondt overalt og hyppig urinering. Tenkte det verste; kreft med spredning. Dette kom over natta,men disse vondtene gikk over. Føler nå de har kommet litt tilbake,kanskje fordi jeg kjenner veldig etter. Tok dette opp med legekontoret,de gikk igjennom resultatene av tidligere undersøkelser og sa det ikke var noen grunn til bekymring. Ikke hatt nye tilfeller av blod i urinen.Kjenner allikevel på en viss uro rundt dette.

Status nå: Noe hyppigere vannlating,av og til følelse av å ikke få tømt helt,noe lett smerte/trykk i bekken-underliv-rygg og mage(under ribb),forsvinner om jeg skifter stilling. Smertene er ikke intense (de i bekken/underliv minner om kramper/muskulært),oppstår ofte før urinering (om jeg holder meg,som jeg ofte gjør). Urinstrålen er som den har vært,ikke "startvansker"/etterdrypp. Av og til spredt urinstråle. Må ikke tisse om natta,må på do når jeg står opp. Normal matlyst, høyt aktivitetsnivå. Opplever kanskje noe tregere ereksjon,ikke problem å gjennomføre samleie,tenker dette kan være en reaksjon på stress/angst?

Er det grunn til å bekymre seg for prostatakreft (med spredning?) med disse symptomene? Hva annet kan være aktuelt for min aldersgruppe? Kan cystoskopi påføre urinrøret skade som gir treg passasasje/spredt stråle? Kan mye av dette være psykisk siden jeg kjenner etter hele tiden? Kan "smertene" være muskulære da de gir seg når jeg,f.eks endrer sittestilling?

Svar

Hei! Du er blitt veldig grundig utredet. I din alder er prostatakreft svært sjeldent. Det er dessuten helt usannsynlig da du har hatt plagene fra høsten 17 og du ville ha merket en kraftig utvikling av symptomer dersom det dreide seg om spredning. Jeg ser ingen grunn til å utrede dette videre. Plager fra urinrøret er ikke helt uvanlig i din alder, spesielt de som driver med hyppig sykling eller skade mot underlivet ( innebandy). Slik skade erstattes med arrvev som kan redusere urinstråle. Smerten/ubehaget du kjenner i bekkenet som forsvinner ved endret stilling, er mest sannsynlig muskulære plager. Det er ikke usannsynlig at psyken spiller deg et puss med feiltokning av symptomer som blir ekstra tydelige når man kjenner etter. Det er viktig at du prøver å neglisjere symptomene for å se om det kan hjelpe. Urinveisplager kan bli mere uttalte ved stress/bekymring gjennom aktivering av stresshormoner og nervesystemet. F eks kjenner vi igjen økt tissetrang ved eksamensstress mm.