Om nyrestein

Spørsmål

Hei. For omtrent én måned siden våknet jeg med sterke smerter over høyre hofte som høyst sannsynlig skyldtes nyrestein. Etter anfallet dukket det opp smerter som i løpet av noen dager flyttet seg innover mot skrittet. Etter omtrent én uke kom det ut en stein på ca. 1,5 mm. Legen mener det kan være et fragment av en større stein som har løst seg opp i urinblæra. Resten har vært små nok til å passere silen. I tiden før steinen kom ut hadde jeg et døgn med svært svak urinstråle. Dette normaliserte seg før steinen kom ut. Under første konsultasjon foreslo legen CT med kontrast, men etter at jeg fant steinen har det ikke vært mer snakk om det. I dagene etter at steinen kom ut ble smertene svakere og sjeldnere, men så for ca. to uker siden begynte jeg å få perioder med uforholdsmessig sterk vannlatingstrang. Etterhvert begynte jeg å våkne om nettene med vannlatingstrang og dumpe smerter som på en måte syntes å komme fra penishodet. Smertene har vært kontinuerlige i noen døgn nå, men var mildere igjen igår. De endres ikke ved vannlating, og jeg opplever ikke svie. Har testet hjemme med urinstix og finner periodevis spor av intakte blodceller, men stort sett normale utslag på de andre ni testene på stixen. Legen finner det samme på stix. Ved dyrking fant de bakterier, men mistenker «forurensing i urinen pga. liten mengde». De fraråder antibiotika med mindre jeg «har klare plager med hyppig smertefull vannlating, evt. i tillegg sykdomsfølelse». Jeg har i det siste sett små røde klumper på ca. 1 mm i urinen. Om morgenen kan det henge lange tråder av blankt slim i stixen. Jeg har én seksualpartner og mistenker ikke utroskap. Spørsmål: Er det rimelig å anta at alle fragmenter er kommet ut? Hva kan være årsaken til forbigående svak urinstråle? Burde jeg egentlig tatt CT? Og hvordan bør jeg forholde meg til observasjonene av urinen? Hvor lenge bør jeg gå med ubehaget, og hvor sterke bør egentlig plagene være før jeg tar kontakt med legen igjen? Hva kan smertene skyldes?

Mann 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har altså gjennomgått et sikkert tilfelle av nyrestein, og nå i ettertid plages du av nattlig vannlatingstrang og dumpe smerter som er kontinuerlige. Tidvis har du utslag på spor av blod i urinen, og du ser noen ganger 1mm store røde klumper i urinen.

Da er det i hvert fall klart at "noe er som det ikke skal være", for ingen ting av det er jo normalfunn. Det er tegn på "noe".

At det kan henge sammen med steinen du tisset ut, er overhengende sannsynlig.

Derfor bør du helt klart utredes videre for dette, f.eks. med CT av urinveiene.  Det må du ta opp med din lege, for en skal jo ikke gå rundt med slike symptomer som du har nå, uten å finne ut hva det skyldes.


Så til dine konkrete spørsmål:

Er det rimelig å anta at alle fragmenter er kommet ut? 


Det er det en skal finne ut med CT. Det kan hende, men det kan også være gjenværende stein, f.eks lenger oppe. Dette er ikke et spørsmål man skal anta noe om ("rimelig å tro"), men skaffe seg fakta om, vha utredning.


Hva kan være årsaken til forbigående svak urinstråle?


For eksempel delvis avløpshinder pga stein.


 Burde jeg egentlig tatt CT? 


Ja


Og hvordan bør jeg forholde meg til observasjonene av urinen?


Det du har observert fra urin, og dine symptomer forøvrig, skal du håndtere på den måten at du oppsøker legen din igjen, for å bli utredet videre for dette.


 Hvor lenge bør jeg gå med ubehaget, og hvor sterke bør egentlig plagene være før jeg tar kontakt med legen igjen?


Jeg synes du skal oppsøke lege over helgen (lørdag i skrivende stund). Dvs du behøver ikke å oppsøke legevakt i helgen eller om natten, med mindre du skulle få akutte, sterke smerter.


 Hva kan smertene skyldes?


Det virker veldig sannsynlig at det kan dreie seg om et eller annet relatert til nyrestein. F.eks. gjenværend stein, eller sår i urinrøret pga rifter av steinen. Infeksjon er også en mulighet, men det har du foreløpig ikke fått påvist med dyrkning. Kanskje dyrking av urinen skulle vært gjentatt, for å sikre seg at du ikke går med en infeksjon. Betennelse i prostata er en annen mulighet. Men uansett så blir konklusjonen den samme; dette har en årsak, og det kan være ting som skal behandes, derfor skal det utredes videre. 

Lykke til og god bedring.




Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-