image: Økt urinproduksjon, må tisse svært ofte

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økt urinproduksjon, må tisse svært ofte

Spørsmål

Jeg har problemer med at jeg må tisse inntil to ganger i timen.. Og tisser da bortimot en liter hver gang. Jeg er ikke tørstende men er svært tørr i huden og til tider dehydrert. Jeg forsøker å unngå å drikke, fordi kun ett glass vann fører til at jeg nærmest umiddelbart må på toalettet. Drikker jeg ett glass vann, så må jeg tisse innen 10 minutter.

Jeg våkner mellom 2-3 ganger hver natt for å tømme blæren. Og tisser da mye.

Har ingen svie eller annen plage. Har sarkoidose og Ehlers Dahnlos. Dette sliter meg fullstendig ut.

Jeg kan ikke gå noe sted uten å være i nærheten av toaletter. Blæren er nemlig så full på kort tid at mengden gjør at jeg kommer til å tisse på meg om jeg ikke får tømt den. Hva skyldes dette?

Kvinne 41
Svar

Hei.

Dette har etter alt å dømme en forklaring, og den må du få utredet. Det gjør du via fastlegen. Jeg kan naturligvis ikke stille noen sikker diagnose over nett og uten å undersøke deg, men jeg kan nevne forskjellige mulige diagnoser, som fastlegen din må vurdere. Det dreier seg i første rekke om du har en sykdom som gir en økt urinproduksjon, eller om det har å gjøre med blærefunksjon og lukkemuskel.

Vi kan se nærmere på disse muligheten:

Økt urinproduksjon:

- Diabetes? Du må møte fastende på morgenen til legen, for å måle blodsukkeret, samt måle langtidsblodsukker (HbA1c)

-Diabetes insipidus. Det har ingen ting med "sukkersyke"-diabetes å gjøre, men er en hormonsykdom forstyrrer kroppens væskeregulering. Det skyldes mangel på et hormon som heter Anti Diuretisk Hormon (ADH), noe som medfører en svikt i kommunikasjonen mellom hjernen og nyrene. Konsekvensen blir en betydelig utskillelse av vanntynn, klar urin og medfølgende økt tørste.

Forstyrrelser i blære / lukkemuskel:

For å utrede dette bør du undersøkes både av gynekolog og evt urolog, for å måle urinproduksjon og vannlating. Slike tilstander kan noen ganger behandles kirurgisk, andre ganger medikamentelt, avhengig av årsak.

Selv om du ikke har svie, noe som er et typisk symptom ved urinveisinfeksjon, skal dette naturligvis utelukkes også, da det er den vanligste årsaken til hyppig vannlating. Det gjør du ved å ta med morgenurin i et rent glass til legen din.

Det er enhver grunn til å tenke at dette er noe du kan og bør få behandling for, så ta snarlig kontakt med fastlegen din.

Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: drsnaut / Shutterstock / NTB