Nyreskade?

Spørsmål

Hei. Noen uker etter en toeff halsbetennelse i sommer hvor jeg brukte antibiotika samtidig som jeg tygde endel Ibux, begynte jeg aa foele meg ganske redusert, var tung i hodet, troett i oeynene, kvalm, og fikk vond smak i munnen. En dag observerte jeg ogsaa en hoven og vond lymfekjertel i lyskeomraadet, men denne gikk tilbake samme dag. En blodproeve hos legen viste et kreatinin-innhold i blodet som laa litt over normalen (1.3). Jeg fikk beskjed om aa ta en ny test 2 uker etter, og da var kreatinin-innholdet normalt. Siden gikk det noen uker og jeg foelte meg veldig bra. Men noen dager etter en lengre flytur til USA, fikk jeg tilbake symptomene, denne gangen ogsaa med diare. Jeg foretok ny blodproeve samt urinproeve. Alle teste var normale, men kreatinin-innholdet laa akkurat paa 1.2, som er oevere grense for normalen, saa legen sa at jeg ikke trengte aa bekymre meg. Urinproeven viste ingen tegn til nyreskade. Diareen har forsvunnet, men naa skifter formen fra en dag aa vaere veldig bra til neste dag aa vaere slapp og uenergisk. Jeg kan nevne at jeg i utgangspunktet var i veldig god form, topp trent med god kondisjon og styrke. Naa foeler jeg meg som en gammel mann som ikke taaler noe. Ofte vaakner jeg om natta med en foelelse av at kroppen er veldig sur, og med vond, nesten metallisk smak i munnen. Det synes som nyrene har faatt seg en troekk pga all ibuxen. Mitt spoersmaal er: Er det betenkelig at jeg har faatt tilbake symptomene? Kan jeg trene selv om jeg foeler meg litt redusert? Er det noe mat jeg boer velge/skygge unna med tanke paa nyrene? Fikk veldig lite informasjon fra de 2 legene jeg besoekte: Kun at dette er ingenting aa bekymre seg over....men jeg bekymrer meg fortsatt saa lenge jeg ikke foeler meg bra.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du bruker en kreatininverdi som ikke er vanlig i Norge, her ligger kreatininverdiene i området rundt 100 hos friske. Kreatinin er ikke et unromalt stoff, men et normalt stoff i kroppen som nyrene skiller ut. Høye verdier av kreatinin kan skyldes at nyrene ikke skiller like effektivt ut som de skal, men verdien varierer svært mye med muskelmasse og kosthold, og du som er topptrent har sannsynligvis en litt høyere kreatininverdi enn andre normalt.

Dessuten skal nyrene være kraftig skadet for at kreatininen skal begynne å stige, jeg tror det er usannsynlig hos deg.

Symptomene dine forøvrig er jo svært diffuse; tretthet, vond smak i munne, tung i hodet, diare innimellom, en følelse av at kroppen er "sur".

Det blir derfor vanskelig og umulig å stille noen diagnose over internett, men så lenge blodprøvene var normale vil jeg i første omgang være beroliget. Hvis plagene ikke gir seg må du kanskje utredes videre, muligens hos nevrolog eller indremedisiner, men hvis slapphet er ditt primære symptom så kan det være vanskelig å komme frem til en sikker diagnose.

Jeg synes du skal trene og spise og leve så normalt som du kan og se om plagene gir seg eller dabber av etterhvert. Gjør de ikke det skal du be legen din om en vurdering.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-