Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyregrus, urinveisinfeksjon, blod i urinen, urinlekkasje

Spørsmål

Hei er en kvinne på 38 år, som i 2017 fikk påvist nyregrus. Jeg fikk først en kur med antibotika som ikke hjalp. Så fikk jeg en ny kur, og etter dette slapp smerten i blæren, og jeg kjente det lekket fra blæren en stund etterpå. Nå her for noen uker siden fikk jeg også antibiotika for uvi. Fikk påvist blod i urinen ved strips som sist gang. Det startet i urinveien og jeg kjente et press som kom og gikk, og når presset slapp, lekket det fra blæren. Igjen nå har jeg vært til legen 3 ganger etter antibotika kuren, og symptomene har ikke gitt seg, men flyttet seg til blæren. Kjenner at det lekker nå også. Legen ville ikke sende meg til CT. En gang til han ville se det an. Er ellers frisk og rask. Det jeg lurer på er om dette er noe alvorlig ellers om nyregrus kan kjennes slik ut. Var innom taken på blærekreft. Hilsen bekymret kvinne

Kvinne 38
Svar

Hei.


Her tenker jeg følgende:

Du må få sjekket hos legen om du fortsetter å ha blod i urinen eller ikke. Blodet kan nemlig gjerne ha vært forårsaket av infeksjonen du hadde, det er ikke uvanlig. Hvis det var urinveisinfeksjonen som var årsaken, så vil blodet i urinen forsvinne når infeksjonen er over. 

Men hvis du fortsetter å ha blod i urinen på stix og ikke lenger har infeksjon, så er dette noe som iht retningslinjer og anbefalinger, SKAL undersøkes og utredes videre. Det kan for eksempel skyldes nyrestein, men også sykdommer i blæren kan gi vedvarende hematuri (=blod i urinen). Kreft er også teoretisk mulig årsak til blod i urin, og pga den muligheten er blod i urinen noe som skal utredes videre, inntil en årsak er funnet, eller til man har fått avkreftet sykdom. Noen mennesker har mer eller mindre konstant funn av blod på urinstix, uten at det skyldes sykdom. Men slike konklusjoner kan en naturligvis ikke trekke, før vedkommende er utredet og sykdom har blitt utelukket.

Så første poeng her, og det som avgjør veien videre, er om du fortsetter å ha blod i urinen eller ikke.


Så til din lekkasje. Det kan ha hatt med infeksjonen å gjøre, eller det kan være du har et urinlekkasjeproblem uavhengig av infeksjonen. Det er jo slett ikke uvanlig hos kvinner. Og det er noen som kan behandles. Derfor er det nå viktig å få avklart om du er 100% helbredet av infeksjonen. Den sikreste måten å gjøre det på, er å sende urinen din til dyrkning, for å se om det er bakterier i den eller ikke. Er denne kontrollurinprøven uten oppvekst av bakterier, og du fortsetter å ha urinlekkasje, så kan det utredes videre, inklusiv hos gynekolog, for å se hva årsaken kan være, slik at en kan finne riktig behandling for dette. Det kan f.eks. skyldes enklere mekaniske årsaker i underlivet som fremfall av blære, noe som kan behandles blant annet med operasjon. 


Håper dette var greie og nyttig råd for hvordan dette kan håndteres videre. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-