Nattlig vannlating og etterdrypp

Spørsmål

Hei! Jeg har over lengre tid (sikkert et par år minst) måttet på do nesten hver natt, 1 gang pr natt. I tillegg sliter jeg litt med etterdrypp når jeg har tisset. Ikke mye, men det kommer mer eller mindre alltid en liten dråpe etter at jeg har tatt noen skritt eller satt meg ned. Jeg bruker knepet med å klemme litt under pungen for å få alt ut, og det hjelper nok litt (har inntrykk av at det reduserer etterdryppet, til en flekk på str med en femtiøring).
Jeg husker ikke hvor lenge jeg har hatt dette med etterdryppet, men jeg husker en periode for 8-10 år siden hvor jeg var plaget med det. Om det egentlig ble bedre etter den perioden og frem til de siste par årene, eller om jeg bare ble vant med at sånn er det og lever med med klemmetrikset (som jeg lært under nevnte periode) – vet jeg rett og slett ikke. Kanskje det har vært sånn de siste ti årene.
Jeg husker også at for ca 8 år siden hadde jeg også ofte problemer etter å ha hatt sex med sterk trykkende press i urinveiene/området rundt penis, uten at det hjalp å gå på do. Veldig plagsom følelse som jeg minnes gav seg selv etter en times tid.
Den gangen, for rundt 8 år siden, gikk jeg til urolog og konklusjonen ble at det ikke var noe galt. I januar i år, i forbindelse med at jeg delte bekymring om tissing på natta til fastlegen min, ble det tatt PSA, som var lav/normal (minnes det var rett under 1).
Nå var jeg nettopp hos fastlegen, hvor jeg nevnte dette med nattlig tissing og etterdrypp. Jeg lurer jo på om det er noe farlig, eller bare noe jeg ikke skal bekymre meg for og tenke at "sånn er det å bli eldre". Legen min ba meg levere urinprøve i morgen for ny PSA og bestilte time hos urolog.
Selv lurer jeg på om det kan ha noe med nerver og tidl ryggopperasjon for prolaps (L5 S1).
Nå skal jeg reise bort fra Norge en stund, så urolog-besøket vil ikke kunne finne sted før starten av neste år. Derfor er jeg rett og slett bekymret for at det skal være noe alvorlig og redd for å gå og gruble.
Hva tror du?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du beskriver symptomer forbundet med vannlating, som du har hatt i lang tid, årevis. Jeg kan ikke lese at der er kommet til noe nytt her i det hele tatt, stemmer ikke det? Isåfall så tenker jeg at symptomer som du har hatt i årevis, og som ikke har endret karakter, ihvertfall ikke kan skyldes alvorlig sykdom som kreft m.v., for da hadde jo symptomene forverret seg hele tiden, og evt nye symptomer kommet i tillegg, og du ville etterhvert ha blitt generelt syk i tillegg. Så bare varigheten og det konstante preget over lang tid her, er noe som sterkt taler imot kreftsykdom, ihvertfall.

Nå skal du ta en PSA i morgen. Dersom den fremdeles er lav, slik som for et trekvart år siden, så kan du ihvertfall se bort fra prostatakreft.
Men hvis den mot formodning skulle ha steget betydelig, vil du bli utredet for dette m.v., og da kan dette isåfall være en situasjon hvor det ikke nødvendigvis er lurt å reise langt bort for en lang periode.
Forøvrig kan ikke jeg se noe i det du skriver her, som tilsier at du ikke kan foreta den planlagte reisen. Dette er jo slik jeg forstår, symptomer du har blitt vant med å leve med, gjennom lang tid, og du føler deg forøvrig frisk.

Jeg kan ikke se for meg at din tidligere prolapsoperasjon har noe med dette å gjøre, forøvrig, jfr spørsmålet ditt.

Håper dette var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-