image: Nattlig ufrivillig vannlating hos 30-åring

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattlig ufrivillig vannlating hos 30-åring

Spørsmål

Hei, Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men jeg kan vel starte med å si jeg har et stort og kanskje veldig tabubelagt problem. Jeg er en frisk og rask normal 30 år gammel mann, men med et veldig stort problem. Fra tid til annen hender det at jeg tisser på meg når jeg sover. Jeg synes dette er kjempekjedelig og flaut.

Jeg har en kone som jobber i helsevesenet og hun har da sagt jeg må kontakte en lege. Det er kun i det siste hun har merket det. Jeg er enig i at jeg kanskje burde prate med noen, men jeg kan ikke forestå hvorfor jeg ikke har noe problem på dagtid, men kun av og til på natten i perioder når ting har vært litt mer vanskelig enn normalt.

Det har blitt betydelig verre nå i coronasituasjonen med hjemmekontor og følelsen av at man er litt «alene» hver dag samt på samme sted. Kan dette komme av noe så «enkelt» som psykologiske grunner»? Altså tidligere vanskelige situasjoner? Eller at følelsen om å være alene rår?

Jeg har hatt en relativt tøff barndom, og «nattvetingen» startet vel i 15 års alderen. Mine foreldre sa jeg var ekkel med mer, men har kommet over den tiden. Men dette har som sagt kommet og gått. Det har hendt det er noe vått i boxeren etter vannlating på dagtid, men det er veldig sjeldent. Det kommer vel trolig av at jeg ikke har klart å blitt helt ferdig på do? Men synes det lukter ofte.

Jeg har gått til det skrittet å kjøpe noen Tena Menn innlegg og bleier for noen år siden som jeg bruker når periodene kommer, men dette gjør egentlig bare nettene vanskeligere da jeg ikke tør vise dette for min kone.

Har klart å holde det skjult fremt til nå. Hun fant det ut for ikke lenge siden, og «heldigvis» har hun ikke noe imot det (I følge henne selv) på grunn av hennes type arbeid. Men for meg er dette ekstremt vanskelig, jeg har hatt det tøft i periodene dette har skjedd og skjer.

Tar veldig gjerne imot råd om hvordan jeg skal gå frem og om dette er noe dere har hørt om tidligere? Tusen takk for svar! Hilsen mann 30.

Mann 30
Svar

Hei.

Så bra at du tør ta tak i dette nå, for dette er et problem som du etter alt å dømme vil kunne bli kvitt, med korrekt behandling.

Det du skal gjøre, er å oppsøke fastlegen og beskrive problemet slik du har gjort her. Du vil da først få undersøkt om du kan ha en urinveisinfeksjon, hvilket ville være en de enkleste forklaringen. Det er også lett å behandle med antibiotika. Ta med morgeurin i et rent glass.

Dersom det ikke er dette, vil legen din kunne henvise deg til urolog, som er spesialist på slike ting. Du vil kanskje få utført urodynamiske målinger, dvs målinger av urinvolumer og hastighet på urinstrålen m.v. Fastlegen og/eller urolog vil kunne gi deg medisiner som motvirker nattlig vannlating ved å stimulere blærens lukkemuskel.

Psykologiske faktorer kan også være årsak til nattlig vannlating, men det skal man på ingen måte konkludere med, før fysiske årsaker er blitt utelukket som ovenfor beskrevet.

Stort alkoholinntak før natten kan også svekke blærens lukkemuskel, og medvirke til ufrivillig nattlig vannlating, så tilse at ikke det skjer.

Du sier innledningsvis at du tenker at dette er «tabubelagt». Jeg skjønner at du tenker slik, og det er såklart ikke noe man ønsker å snakke om med venner og kjente, men du må være klar over at hos en lege så er dette hverdagslig og alt annet enn «tabupreget», bare til din orientering, slik at du ikke tenker at det på noen måte er flaut å snakke med en lege om.

Jeg anbefaler deg sterkt en tur til legen nå for å finne løsninger på dette, for det er det enhver grunn til å tenke at det gjør.

Lykke til.

Illustrasjon øverst: Tartila / Shutterstock / NTB