Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann med urininkontinens. Finnes det medisiner mot dette?

Spørsmål

Hei har problem med at eg ikke greier å holde igjen når eg må tisse, dette gir meg store problemer i dagliglivet. er det noe piller eg kan ta som gjør at eg kan holde meg ? Prostata tar eg på blodprøve 2 ganger i året og alt er normalt der. Dette problemet har eg hatt i 10 år. i min kommune er der liten vits å forsøke å snakke med lege. Har hatt 4 fastleger på 1 år. det reiser og kommer nye hele tiden. Eg har hjerte problem , har PMR , og utslitte kne/ledd går på et måltid med diverse pillere.

Mann 66
Svar

Hei.


Du har altså en eller annen form for inkontinens, som det kalles når en ikke klare å holde på urinen. Det finnes flere varianter av disse, og for meg høres det kanskje ut som du har det som heter urge inkontinens. Den arter seg ved at når man blir tissetrengt, så blir man så intenst trengt, at en ikke klare å holde på urinen. Både denne typen og andre former for inkontinens finnes det medisiner mot. Samtlige er på resept, og jeg synes jo avgjort at du skal oppsøke lege for å ta opp dette, for å se om ikke slike medisiner kan hjelpe deg. 

Det høres tungvint ut at du opplever at det er "liten vits" i å snakke med leger i din bokommune. Jeg synes allikevel at du skal gjøre dette, fordi du kan jo få mye bedre livskvalitet ved å få hjelp for dette problemet. Du kan jo forklare legen din om problemet ditt og beskrive det i detalj, og si at du vet at det finnes medisiner mot dette, og at du er interessert i å forsøke dette. En lege vil da naturligvis hjelpe deg med dette, selv om du kanskje ikke har så stabil fastlegedekning der du er. 

Følg rådet mitt, så skal du se at det er betydelig sjanse for at du får hjelpen du trenger.

Husk også at du står fritt til å oppsøke en hvilken som helst annen lege, du er ikke forpliktet til å kun benytte fastlegen din. Du kan for eksempel oppsøke en urolog, spesialist på slike tilstander. En del av disse driver som privatpraktiserende leger på større legesentere i våre større byer. Lykke til.