Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lokalbedøvelse av urinrøret

Spørsmål

Haster: kan du svare meg innen kl 14 idag 27.mai? Jeg er en mann på 34 år. Hatt svie i urinrøret siden februar, svir grusomt ved alle sædutløsninger ved onanering. Smerten ligger i urinrøret. Ingen svie ved tissing. Saken: 27. Mai (idag) klokken 14 skal jeg til urolog. Må helst ha svar før klokken 14. Altså, viktig spørsmål: kan jeg få sterk lokalbedøvelse på penis, slik at sonde inn i urinrøret ikke gjør vondt? Eller finnes det alternativ hvis sonde kan irritere et porøst urinrør? Kan alternativ være ultralyd med gele på penis for å se om det er noe galt med urinrøret? Men hvis sonde er eneste mulighet: kan smerte elimineres ved sterk bedøvelse på penis?

Mann 34
Svar

Hei.


Jeg er ikke urolog, så jeg er ikke den beste å spørre om dette. Jeg vil imidlertid svare så godt jeg kan på det du spør om, men anbefaler deg å ta dette direkte opp med urologen da du kommer dit, så får du optimal informasjon om det du lurer på her. Du vil naturligvis få snakke med urologen før evt undersøkelser, og da avtaler dere hvordan dette skal utføres, og hva som er mulig av det du spør om.


Så til dine spørsmål:


- kan jeg få sterk lokalbedøvelse på penis, slik at sonde inn i urinrøret ikke gjør vondt?


For å bedøve inni urinrøret, kan man generelt sett sette inn en bedøvende gele. Det er vanlig, og gjøres alltid for eksempel når en pasient skal ha kateter. (et rør inn i urinblæren, via urinrøret) Hvorvidt dette kan gjøres for de undersøkelser du skal ha gjort, vet jeg ikke med hundre prosent sikkerhet, men jeg vil gå ut fra dette. Spør urologen. En kan ikke bedøve "på penis", slik du spør om, altså på utsiden av penis.


 Eller finnes det alternativ hvis sonde kan irritere et porøst urinrør?


Jeg vet ikke hva det skulle være, men igjen, forhør deg med urologen før aktuelle undersøkelse.


 Kan alternativ være ultralyd med gele på penis for å se om det er noe galt med urinrøret? 


Det vet jeg ikke, og kommer kanskje an på hva en er etter. Men jeg vil ikke tro det, i utgangspunktet. Spør urologen.


Men hvis sonde er eneste mulighet: kan smerte elimineres ved sterk bedøvelse på penis?    


Nei, det går ikke.


Lykke til med undersøkelsene idag.