Kurene mot urinveisinfeksjon ser ikke ut til å virke, hva gjør jeg?

Spørsmål

Er gravid i uke 18. Har hatt sommerferie, med biltur nedover Europa. Når jeg var i slutten av uke 16, starten av uke 17, så begynte jeg å få ekstrem svie ved vannlating. Ønsket ikke å oppsøke lege Italia, drakk derfor vann på harde livet og spiste masse appelsin i håp om at symptomene ville gå over. Da vi ankom Danmark etter 4 dager med symptomer så dro jeg til legevakt der jeg fikk påvist urinveisinfeksjon. Ble satt på en femdagers kur med Selexid. Da kuren var ferdig og jeg hadde kommet hjem til Norge så var symtomene fortsatt ikke forsvunnet. Dro derfor til lege(har ikke fastlege der jeg bor, står på venteliste, så var på legevakt). I følge legen så ga ikke urinen utslag på noen infeksjon. Men siden jeg fortsatt hadde symptomer som plaget meg så satte han med på en syvdagers kur med Furadantin. Nå er jeg fire dager inn i den kuren og sliter fortsatt med ekstrem svie. Har ingen feber, eller ubehag over mage/rygg(nyre). Skal jeg gå kuren ut og se det an da, eller bør jeg oppsøke lege på nytt?

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


I Danmark så fikk du påvist urinveisinfeksjon, men det fikk du ikke når du var på legevakten sist. Dvs diagnosen kan jo forsåvidt være korrekt, men den ble ihvertfall ikke bekreftet med funn på stix. Altså ligger der en mulighet i dette, for at du faktisk ikke har urinveisinfeksjon også, teoretisk sett. Og det kan være grunnen til at Furadantin ikke virker. Men dine symptomer var jo typiske, svie ved vannlating, så det er klart at det er betydelig sannsynlighet for at du hadde urinveisinfeksjon også når du var på legevakten. 

Du ble ikke helt god av Trimetoprim, og nå har du fremdeles ingen effekt etter antibiotika nr 2, Furadantin. Det er noe overraskende, men det kan skyldes at du kanskje kan ha en bakterie som akkurat disse to antibiotikatypene ikke virker på, pga resistens. Eller rent hypotetisk at det er annen årsak til plagene dine, enn urinveisinfeksjon, -selv om det høres lite sannsynlig ut. Men en må ihvertfall alltid ha med seg denne tanken og muligheten, når en behandling ikke virker som forventet.


Ditt spørsmål her er om du skal gå kuren ut, eller oppsøke lege påny. Siden du forteller at du ikke har feber eller andre symptomer, kun svie ved vannlating, så synes jeg at du skal fullføre kuren, for å se om du blir god da. Blir du ikke det, skal du oppsøke lege. Da må du ta med morgenurin på et sterilt glass, og da bør legen ikke bare undersøke denne med stix, men også sende den til dyrkning for å se om det faktisk er bakterier i den, samt å identifisere hvilken bakterietype, og hvilke antibiotika som vil fungere. Det er "gullstandarden" for å bekrefte eller avkrefte en mistanke om urinveisinfeksjon, og det skal gjøres ved terapisvikt (altså når behandling ikke virker)


Skulle du -mot formodning bli syk, få feber eller andre symptomer- mens du fullfører kuren, får du heller ha en lav terskel for å oppsøke lege, siden du også er gravid, og da kan man heller være litt mer frempå når det gjelder legebesøk, enn om man ikke er gravid.


Jeg håper det var greie råd, og ønsker deg god bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-