Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk svie i ved vannlating

Spørsmål

Hei! Jeg er en 21 år gammel gutt som har slitt med svie ved vannlating i 2-3 år. Det forekommer kanskje 1 gang i mnd, og kan forekomme lettere ved sex. Var hos legen for dette for ca 2 år siden, og da ble jeg testet for alle typer kjønnssykdommer og urinveisinfeksjon uten at det ble gjort funn. Har dere noe formening om hva dette kan være? Når det forekommer svir det merkbart, og jeg må sitte på do en god stund og prøve å pushe ut urin slik at det skal bli bedre. Da kommer det litt og litt, iblant med hvite klumper som kan minne om sæd. Etter 30 min ca, så er det borte og jeg merker kanskje ikke noe til det etter 1 mnd senere, da det forekommer på nytt. Dette er ingenting som hemmer meg i hverdagen ellers, men merker nå at det kan være lurt å finne ut hva dette er.

Mann 21
Svar

Hrei og takk for brevet ditt. Vanligvis er årsaken til plutselig insettende og noe lengre varende plager ved vannlatningen er at man som ung mann har fått en urethritt, dvs. en betennelse ytterst i urinveiene som skyldes seksuelt overførte bakterier, som chlamydia, mycoplasma genitalium m. fl. og de lar seg som oftest lett påvise ved prøver. Andre tilstander kan være vanlig urinveisinfeksjon, men det er egentlig sjelden menn får slike, som oftest er det kvinnene som får slik infeksjon. Den kalles ofte for blærekatarr og den henger sammen med at kvinner har et kortere urinrør enn mannen og derfor er mer utsatt for oppadstigende infeksjoner. Du skriver imidlertid at du har hatt denne svien i 2-3 år og at du dertil har fått undersøkt de nevnte tilstandene hos legen for ca. 2 år siden og at alt var negativt. 


Jeg tror at en god begynnelse på å finne en løsning på problemet er at du oppsøker fastlegen din eller noen annen lege i primærhelsesystemet og ber om at han eller hun henviser deg til spesialist i urologi, dvs. en som er spesialist på sykdommelige tilstander i øvre og nedre urinveier. En svie som kommer tibake med jevne mellomrom på en måneds tid er ingen vanlig tilstand hos en ung mann. Siden du føler deg helt frisk er det lite som tyder på at dette er en infeksjon og at årsaken kanskje mer kan ligge i en eventuell struktuforandring i øvre eller nedre urinveier. Noe mer konkret om ette er det vanskelig å si noe om siden det er nokså mye å velge mellom og derfor er det viktig at dette blir klarlagt etter en nøyaktig sykehistorie og grundig undersøkelse. 


Det kan ta noe tid å få time på en urologisk avdeling på sykehusene, men hvis du bor i nærheten av en av de større byene så kan ventetiden være betydelig kortere hos en av spesialistene som praktiserer privat. God bedring og lykke til !