Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk prostatitt/CPPS (chronic pelvic pain syndrome), eller noe annet?

Spørsmål

Har vært plaget med ubehag/lett smerte ved urinering så lenge jeg kan huske. Fortoner seg som en svie i urinrøret og er generelt plagsomt, men ikke verre enn at jeg har lært meg å leve med det. I tillegg har jeg merkbart svakere stråle enn normalt, og må "jobbe" mer ved urinering enn jeg skulle likt. Kjenner også en viss smerte/ubehag når blæren fylles opp, og føler derfor jeg går oftere på toalettet enn normalt. Diagnoser jeg har fått til nå de siste 10 årene fra to fastleger og en urolog er kronisk prostatitt/CPPS (chronic pelvic pain syndrome). Ingenting funnet på urinprøver, blodprøver eller cystoskopi. Ingen utflod el.l. Jeg er ikke fornøyd med denne diagnosen - da mine plager i stor grad er knyttet til ubehag ved urinering og lite/ingen smerter fra området ellers. I forhold til det jeg har lest på nettet virker mine plager å være mer i retning av uretritt enn prostatitt, da jeg ikke har mange av plagene som beskrives for prostatitt. 4-5 ganger de siste par årene har jeg opplevd at det på en måte "sprekker" noe langt inne i urinrøret ved urinering, med det resultat at det kommer noen bloddråper etter urinering de påfølgende dagene. Dette skjedde senest i dag, og forrige gang det skjedde var for 1 års tid siden. Dette må jo være relatert til ubehaget jeg opplever og kan ikke forklares med diagnosen CPPS i mine øyne. Blir jo selvfølgelig også litt bekymret på at dette kan være noe mer alvorlig enn "bare" CPPS med disse symptomene. Har også de siste årene vært plaget med balanitt som behandles med Daktacort ved behov - og føler faktisk at ubehaget ved urinering da blir mindre i perioden jeg bruker denne kremen. Det jeg lurer på er om du har noen råd/tips til hva jeg bør gjøre. Jeg tenker å kontakte fastlege igjen, men er det noe spesielt jeg kan be han se etter? Daktacort-behandling og lettelse av symptomer, kan det ha sammenheng? Kan dette være bakterielt, bare at det ikke har slått ut på de testene han har kjørt?

Mann 36
Svar

Hei.


Det er vanskelig å skulle komme med noen helt nye tanker her om hva dette skulle skyldes, siden du allerede er så grundig undersøkt av flere leger, inklusiv spesialist. Det første jeg tenker når jeg leser om dine plager, er nettopp kronisk prostatitt/CPPS (chronic pelvic pain syndrome), og det er slett ikke utenkelig at dette kan være korrekt diagnose. 

Mitt beste råd til deg er at du går til en second opinion hos en urolog. Får du samme diagnose der, er det god grunn til å stole på den, fordi urologer er de som best kan vurdere og stille korrekte diagnoser ved slike plager. Og om to urologer uavhengig av hverandre kommer frem til samme diagnosen, er sannsynligheten for at det skulle være korrekt diagnose, meget stor naturligvis.

Jeg går ut fra at du har blitt sjekket for klamydia og gonore og for ordens skyld synes jeg du skal høre med fastlegen din om du har blitt sjekket for mer uvanlige årsaker til uretritt som Mycoplasma Genitalum.

Når det gjelder din tilsynelatende observasjon av at behandling mot balanitt med Daktacort gir lettelse av plagene fra urinrøret, så er det vanskelig å se for seg noen årsakssammenhenger, og jeg tror det må være tilfeldige samvariasjoner, og at det ikke kan tolkes i noen retning.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til.