Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig vannlating, litt svie, endret urin.

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 56 år, frisk såvidt jeg vet, ingen medisiner. Fikk målt litt lavt stoffskifte for et par år siden, men lite eller ingen symptomer. Litt lavt energinivå, men varierende, jeg sover tildels svært dårlig, har gjort det i mange år. For ca et par uker siden oppdaget jeg en "skinnende" hinne som ble liggende over urinen i toalettskåla. Jeg tok neste tissing i et glass og så at urinen var grumsete. Men dette varierer gjennom døgnet, noen ganger er den klar, andre ganger grumsete og noen ganger denne hinnen. Et par ganger har den skummet litt. Av og til lett svie ved urinrørsåpningen og litt innover. Jeg tisser ganske ofte, og drikker vanligvis relativt mye, det avspeiles i fargen. Jeg tisser gjerne et par ganger i løpet av natten også. Jeg jobber mye fysisk, lange dager og er litt sliten. Jeg har født to barn. Jeg har veldig sterk helseangst (traumatisert) og er veldig redd for leger, medisiner, sykdom osv. Er det mulig og si noe ut i fra hva jeg forteller? Jeg drikker vann med sitron, og som sagt ganske mye for og forsøke og skylle det ut hvis det skulle være urinveisinfeksjon.

Kvinne 56
Svar

Hei.


Jeg kan nok ikke gi deg noen sikre svar her, ut fra kun din beskrivelse av dette. Skummende urin behøver på ingen måte nødvendigvis å skyldes sykdom, det samme gjelder den "hinnen" du ser over urinen i toalettskålen. Det kan ha tilfeldige kjemiske årsaker, som ikke har med sykdom å gjøre. Men samtidig kan det tenkes å skyldes sykdom i nyrer / urinveier. 

Svie ved vannlating har du, du urinerer ofte, og du er oppe to ganger om natten. Det er ikke vanlig, og dette sammen med nevnte urinfunn, gir mistanke om urinveisinfeksjon. Økt mengde proteiner i urinen kan også tenkes å påvirke urinen slik du beskriver.

Dette er imidlertid ting som vi ikke kan gjette eller anta noe om, men som kan sjekkes med noe så enkelt som en urinprøve.

Det anbefaler jeg deg sterkt å gjøre, selv om du er redd for leger og følgelig ikke ønsker å oppsøke lege. 

Hør med forkontoret på legekontoret om ikke du kan starte med å komme og levere en urinprøve til en stix, -uten legetime. Er den normal, kan du stort sett utelukke sykdom. Og skulle den vise sykdom, for eksempel urinveisinfeksjon, så er det jo glimrende at det blir oppdaget, da du da kan bli kvitt det.

Jeg anbefaler deg følgelig sterkt å få sjekket dette.

Det er også vel verd å tenke gjennom at vi mennesker faktisk kan velge å utsette oss for ting vi synes er ubehagelige, som f.eks. leger i ditt tilfelle, hvis vi vet at det kan ha stor nytteverdi. Ubehaget ved legetimen kan oppveies mange ganger om du for eksempel skulle bli kvitt dette. Slik kan du se på dette som et regnestykke hvor den potenstielle gevinsten er mange ganger større en minussiden, det å ha det ubehagelig en kort tid.

Jeg håper at jeg med dette har klart å motivere deg for noe så enkelt som å levere en urinprøve, og håper du følger mine råd. Du må ta morgenurinen med i et rent glass til legekontoret. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-