image: Hyppig nattlig vannlating hos ung kvinne

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig nattlig vannlating hos ung kvinne

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på du du kan hjelpe meg med noe? Jeg er frisk, men har siste 14 dager tisset 3-6 ganger om natta og det er veldig plagsomt. Før dette tisset jeg en periode 1-2 ganger om natta. Jeg tisser ikke ofte om dagen.

Jeg var hos en privat lege og det ble tatt urinstix og urinprøve (urinprøven har det ikke kommet svar på). På urinstixen var det kun litt utslag på protein. Så jeg startet på selexid, men det har ikke hjulpet noe som helst.

Uansett, jeg skal på hyttetur om ikke så lenge og jeg har ikke time til fastlegen før etter det. Og jeg ser litt mørkt på å skal gå ut på utedo i mørket 3-6 ganger den natta (Jeg er skikkelig mørkredd). I tillegg er dette plagsomt, jeg sover dårlig på grunn av dette. Jeg har ingen symptomer på uvi og er helt frisk. Så jeg lurer på hva dette kan være når jeg er så frisk og om det finnes noen medisin som kan hjelpe mot det?

Kvinne 31
Svar

Hei.

Det er i utgangsgpunktet urinveisinfeksjon som er den mest sannsynlige forklaringen på dette. Det at Selexid ikke til nå ha hjulpet, beviser ikke at det ikke er urinveisinfeksjon, for noen ganger må man bytte antibiotika for å få ønsket effekt. Og det kommer også an på hvor lenge du har brukt medisinen. Men hvis du har brukt den mer enn 2-3 dager og ikke kjenner noen som helst effekt, så betyr det at enten så er det feil antibiotika i forhold til den bakterien du eventuelt har, eller så er det ikke urinveisinfeksjon.

Du sier at det er tatt en urinprøve som det ikke har kommet svar på. Da går jeg ut fra at dette er en dyrkningsprøve for å se etter bakterier i urinen. Det blir viktig å få svar på denne, for da får du svar på om det er urinveisinfeksjon eller ikke, og et dyrkningssvar vil også vise hvilken bakterie det er og hvilken antibiotika som virker.

Hvis dyrkningssvaret viser at det er bakterier som er resistente mot Selexid, men følsomme mot en annen antibiotika, så skal du bytte til den antibiotikaen som virker.

En annen mulig forklaring er at det kanskje ikke var morgenurin du leverte inn? Hvis man leverer ikke ikke-morgenurin, og samtidig har drukket mye, så kan urinen være så fortynnet at en ikke får utslag på stix.

Hvis dyrkningssvaret viser at det ikke er urinveisinfeksjon, så må en tenke på andre årsaker. Du skriver under tilleggsopplysninger at du bruker Risperdal. Det kan gi hyppig vannlating som bivirkning, så det er avgjort en mulig forklaring her, som du må ta opp med legen din om det nå viser seg at det ikke er urinveisinfeksjon. For om det er bivirkninger av Risperdal, så vil du jo ikke bli kvitt det så lenge du bruker det medikamentet, og da må man heller finne et alternativt medikament for deg, istedet for å fortsette med noe som gir såpass plagsomme bivirkninger.

For ordens skyld synes jeg også at du skal ta blodsukker hos fastlegen din, for å se om du kan ha diabetes. Diabetes kan gi økt tørste og væskeinntak, og det må jo nødvendigvis ut igjen. Men jeg tviler på det, for da hadde du sannsynligvis hatt utslag på stix på sukker i urin.

En kan også tenke i retning av gynekologiske årsaker, så om ingenting av overnevnte gir forklaringer eller løsninger, så kan en vurdering av gynekolog være hensiktsmessig.

Du spør avslutningsvis om det kan finnes noen medisin som kan hjelpe deg. Det er klart at det kan, jfr ovenfor, men om man skal behandle noe, så må man starte med å vite hva man skal behandle, siden valg av medisiner avhenger helt av årsak / sykdom. Og fordi jeg ikke kan undersøke og utrede deg her over nett, så kan jeg forståelig nok ikke komme med noe konkret behandlingsforslag til deg her og nå. Men jeg håper at informasjonen og rådene her kan hjelpe deg videre til å finne løsninger på dette, for det er jeg sikker på finnes. Men årsaken til plagene må først klarlegges.

Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Serge Vo / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-