Hydronefrose

Spørsmål

Hva er Hydronefrose m/infeksjon ?

Sykdommer: Hydronefrose m /infeksjon
Medisiner: Celebra
Diovan

Kvinne, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hydronefrose er en tilstand hvor avløpet i urinlederen fra nyren til blæren er stengt. Da utvider urinlederen og nyrebekkenet seg og dette går til slutt ut over nyren og dens funksjon.

Den vanligste årsaken til at avløpet fra nyren stenges er at det setter seg en nyrestein fast i urinlederen og stenger for urinen. Andre årsaker kan være svulster, at noe utenfor urinlederen klemmer på den, eller misdannelser med trange partier.

Når avløpet blir dårlig blir det fort infeksjon i urinen og dette kan være svært alvorlig for pasienten det gjelder. Da må man oppheve passasjehinderet, enten ved å gå inn nedenfra og legge et dren i urinlederen eller fiske ut steinen, eller stikke en nål i ryggen på pasienten og inn i nyrebekkenet for å lede urinen ut via et dren den veien.
Hvis det sitter en stein i urinrøret på vei ut fra blæren til penis eller hvis for eksempel prostata er svært forstørret kan avløpet fra blæren hindres. Dette kan igjen forplante seg oppover og gi hydronefrose på begge sider.

Diagnosen stilles lett med ultralyd eller urografi (hvor man får kontrast i en blodåre og det tas bilder av urinveiene).

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn