Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan få en second opinion fra en urolog?

Spørsmål

Jeg har en kompis på 77 år. Han fikk utført en operasjon på urinlederene for mer enn 10 år siden. Vannlating før prostataoperasjon, plutselig trang og mye urin tømt. Før prostataoperasjon fikk han lagt inn «stent» eller utvidelse av urinrør. Han ble operert for omtrent 8 mnd siden. Det var kreft, men ikke agressiv. Kontrollert celler. Etter operasjonen fikk han nokså ukontrollert vannlating, plutselig, og ganske lite. Selv i sittende stilling kan det presse på. Fikk dvergpalmetabletter av bekjent for kort tid siden, og fikk nattero og kraftig stråle om morgenen. Men på dagtid er det like ille. Han kjenner press ved de fleste bevegelser. Urinblære betent/sopp. Han har hatt kurer mot infeksjon fra flere måneder før operasjon. Nærmest konstant. De hjelper ikke. Min kompis er redusert som menneske med 3/4. Aktiv mann med tusen gjøremål. Han var hos urolog for tre dager siden, men der kom det ingen plan eller forslag om videre behandling. Du kan ikke ha det slik inntil du dør, sa jeg til ham. Noe annet eller nytt kan nok gjøres. Jeg har selv hatt 2 prostataoperasjoner uten store komplikasjoner. Prostataoperasjonen TUR-P fungerte dårligere enn laserinngrep. Men så lidende som kompisen min er, slik skal det ikke være. Du må da kunne søke om «second opinion» sier jeg, inklusiv å få vurdert eventuell innsetting av implantat. Fastlegen sier han ikke kan henvise videre annet enn til lokalt sykehus og urolog. Du må gjøre noe selv, sier jeg til ham. Det virker som de lokale urologene ikke vil sende ham «videre» De har erfarne urologer på private sentre, men du må nok reise langt. Forstår at lokal spesialist tjenestevei virker lukket. Feil spor på løsning. Over ett år uten medisinsk løsning, «skylte blære» sist, men soppen eller infeksjonen må vel betraktes på ny måte. Min kompis er intellektuelt oppegående, har familie nær seg og så videre. Han er ikke alene, men veien videre finner ingen. Hva bør han gjøre nøytralt sett?

Mann 77
Svar

Hei.

Jeg er ikke urolog, men almennlege, og jeg har heller på ingen måte nok medisinsk informasjon her til å kunne uttale meg, så jeg kan ikke gi noen anbefalinger om hva som er rett anbefaling videre for din kamerat. Men jeg kan helt klart svare på hva han kan og bør gjøre videre.

Det du anbefaler er en second opinion, og det er ofte hensiktsmessig, for eksempel for å få en vurdering av om det finnes andre behandlingsmuligheter. Hvis det gjør det, så kan det være bra, og hvis en får til svar ved second opinion at den behandling han har fått og får nå er det beste, så er det også greit å vite, så man slipper å leve i uvisshet om "noe annet burde vært gjort".

En second opinion må han naturligvis få fra en spesialist på dette fagfeltet, altså en urolog. Urologer jobber både på offentlige sykehus og på privatklinikker, og det er ingen kvalitetsforskjell eller forskjell på kompetanse mellom privatpraktiserende spesialister og offentlig ansatte spesialister. Det er kun avlønningsmåten deres som er forskjellig. Derfor er det en feil å tenke at man treffer dyktigere spesialister på privatklinikker. Så om han kommer til en second opinion hos en privatpraktiserende eller offentlig ansatt, har ingen betydning i det hele tatt her. Fagfeltet urologi er det samme, uavhengig av hvem som betaler spesialisten.

Han kan naturligvis velge å oppsøke en privatpraktiserende urolog, om enn reiseavstanden gjør det tungvint, det er noe han må avgjøre selv. Isåfall må han ta med seg komplett journal fra fastlegen, inklusiv alle epikriser fra urologen.

Men fastlegen kan også henvise til en second opinion hos en urolog, både privatpraktiserende eller offentlig ansatt. Det er fritt sykehusvalg i Norge, og det er en pasientrettighet, noe han kan vise til overfor fastlegen, som så kan henvise til en second opinion til en annen spesialist, uavhengig av hvor i landet det er. Fastlegen er naturligvis helt klar over prinsippet med fritt sykehusvalg, og jeg er sikker på at fastlegen støtter ham i ønsket om en second opinion.

Les mer om rettigheter og second opinion her

Jeg håper at rådene og informasjonen her kan være til hjelp for ham. Ønsk ham lykke til fra meg.