"Honeymoon itch"

Spørsmål

Hei.
Min partner og jeg har vært seksuelt aktive i ca 2 måneder nå. Ved to forskjellig anledninger har hun fått symptomene for urinveisinfeksjon/blærekatarr/UVI. Det jeg lurer på er hva dette kan komme av? Vi vet at renslighet før og etter sex er viktig, samt at det kan være lurt å unngå kalde underlag å sitte på. Begge gangen symptomene har vist seg har sæd vært i kontakt med skjeden. Spørsmålet er om sæd alene kan forårsake dette? Altså kan jeg ha sykdommer/kjønnssykdommer som forårsaker dette? Bør jeg oppsøke lege? Begge gangen har vi også vært ute og sittet på kaldt underlag. Så vi lurer på om det kan komme av kombinasjonen av sæd i skjeden og kaldt underlag, eller om sæd alene kan ha skylda.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er ikke helt uvanlig dette med å få urinveisplager eller infeksjon etter sex. Det forebygges som dere vet med renslighet, og forklaringen ligger blant annet i at kvinnen har kort urinrør fra skjeden og opp til urinblæren, så der kommer det lett inn bakterier. Derfor anbefales det at kvinnen tisser etter sex, for å "spyle ut" evt bakterier som har kommet opp i urinrøret. Det å sitte på kalde underlag øker også sjansen for urinveisinfeksjon, som du er inne på.

Urinveisinfeksjon er ikke en smittsom sykdom i seg selv, så hvis du hadde hatt for eksempel en kjønnssykdom som klamydia, var det ikke urinveisinfeksjon hun hadde fått. Men symptomer kan forveksles og jeg klamydia er særdeles vanlig i deres unge aldersgruppe, så jeg synes helt klart at dere begge skal sjekke dere for klamydia nå.

Så er det en annen viktig ting: Der finnes en tilstand som heter "honeymoon itch", dvs direkte oversatt "bryllupsreise-kløe". Det er betegnelsen på det fenomen at kvinner ofte får blærekatarr og/eller urinrørskatarr når kvinnen starter et seksualliv, eller evt starter med ny partner. Det handler om at alle har "sin" normale bakteriflora, og at partnerens bakterieflora er annerledes enn ens egen, og så gir det i en periode en økt tendens til blærekatarr og urinrørskatarr. Dette pleier å gi seg med tiden, når en blir "vant" med hverandres normalflora.

Håper det var greie svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-