Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Henger mine problemer med vannlating sammen med influensaen?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått influensa med feber, vondt i halsen, hoste etc I tillegg sliter jeg med vannlating. Vanligvis går dette greit, men nå Må jeg presse på og strålen er dårlig. Henger dette sammen med influensaen?

Mann 57
Svar

Hei.


Du er en mann på 57 år, som nå har fått influensa, med typiske symptomer som feber, vondt i halsen, hoste m.v., og du har nå fått problemer med vannlating i tillegg. Du forteller at du må presse for å få ut urinen, og strålen er dårlig. Spørsmålet ditt er om det henger sammen med influensaen. Influensa gir vanligvis ikke slike symptomer, men du er jo en mann i den alderen hvor mange begynner å få problemer med dårligere trykk på urinstrålen og evt problemer med å urinere, som følge av voksende prostata. Prostata vokser jevnt med årene, og det vanligste er en godartet forstørrelse. Men prostatakreft kan gi helt like symptomer, og derfor bør du  la din lege undersøke din prostata (i første omgang med en hanskekledd finger via rektum) for å vurdere om din prostata virker godartet forstørret, eller om den er suspekt. Dette er viktig, så få gjort det.

Det med at det slik jeg forstår på spørsmålet ditt, ser ut til å ha oppstått nå i forbindelse med influensaen, er noe mer vanskelig å forstå, spesielt tror jeg ikke at det kan være noen direkte årsakssammenheng. Men ting kan jo oppstå samtidig, uten at der er årsakssammenheng. Eller sagt på annen måte: I din alder kan jo du som en del andre menn få begynnende prostatasymptomer når som helst, og det kan tilfeldigvis ha oppstått nå, samtidig med at du har influensa. Det viktigste poenget her er imidlertid uansett at du må sjekke din prostata hos fastlegen. Skulle dette bli akutt forverret, f.eks. at du ikke klarer å bli kvitt urinen helt, har du det som heter urinretensjon, og da må du øyeblikkelig til lege, naturligvis, for å tappe ut urinen gjennom et kateter (tynt rør gjennom urinrøret og inn i blæren) og for å finne årsaker til det.

Håper det var grei informasjon. God bedring.