Har jeg store nyrer?

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å få kreft i nyrene. Den ene av nyrene mine er nemlig større enn den andre.Jeg er ofte kvalm og føler mange ganger at jeg nesten holder på å besvime.utrolig vondt i høyre side mange ganger og kan fra tid til annen kjenne en kul foran på magen under ribbena. Er jeg bekymret uten grunn? Hadde satt utrolig stor pris på svar.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Først og fremst må jeg si at jeg tror ikke du kan kjenne nyrene dine selv, uansett om de er store eller ikke. Nyrene ligger bak i buken, mot bakre bukvegg og er så godt beskyttet av vev, ribber, lever og tarm at man kan ikke kjenne dem selv. Unntaket måtte være hvis man var ekstremt mager og nyrene var ekstremt store, men selv da tror jeg det ville være vanskelig å kjenne dem selv. Har du gjort ultralyd av nyrene siden du mener at den ene er større enn den andre?

Det er absolutt mulig å få kreft i nyrene, og det er heller ikke så veldig sjelden. I din aldersgruppe er det nok likevel relativt sjelden, og kvalme, besvimelsestendens og smerter til høyre i magen er på ingen måte spesifikke symptomer på nyrekreft.

Du har jo likevel disse symptomene, og jeg synes du skal be om en undersøkelse hos fastlegen din. Kanskje han/hun kan gi deg en forklaring på smertene og kanskje også en behandling?