Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg prostataproblemer?

Spørsmål

Bekymringene mine har retning «nedentil», og handler både om urinering og seksualdrift. Jeg var forsåvidt klar over at 40 årskrisen er reell og ikke bare en klisje, men jeg synes de siste 3-5 årene har vært brutale, og jeg lurer på om jeg er normal, eller bør bekymre meg. Urinveiene først; det tar mye lenger tid å gjøre seg ferdig, man bli aldri ferdig, man går oftere på do, og hvis man bare blir sittende så lover jeg at det kommer nye dråper. Hele tiden. Tissestrålen er merkbart svakere enn den var før. Jeg sitter med følelsen av å aldri bli ferdig, og at jeg må skvise/trykke fram dråpene. Så over til seksualiteten. Som et utgangspunkt vil jeg du skal vite at jeg mener å leve i et nokså gjennomsnittlig, stabilt og normalt lykkelig parforhold, og det har jeg gjort i 14 år. En ting er at lysten er mye mindre enn for kun få år siden. En annen, mer alvorlig sak, er at det langt i fra er like godt som før. Og selve utløsningen er en forandret følelse. Noen sekunder før utløsning føles det som om sekretet passerer en veldig trang passasje, slik at det faktisk gjør litt vondt og det kjennes ut som et stikk, før det føles som om det passerer videre, og gir en ok følelse helt på slutten. Men også klimaks er mye svakere enn før. Det varer kortere, og det føles mer som et «skuldertrekk-ok-godt» enn et «yes!-klimaks». Jeg tenker jo først og fremst om det er prostataproblemer jeg har, og om jeg bør være bekymret. Jeg er klar over at urineringsproblemer øker med alderen, men jeg er smått sjokkert over den seksuelle delen, og lurer på om prostata har noe å si for det seksuelle også. Om også denne følelsen av trang passasje for sekretet er noe som kan indikere prostatakreft for eksempel. Jeg vil legge til at «ekte» sex alt i alt er godt, men at onanering (som jeg gjorde ofte før) er noe jeg knapt foretar meg, dels siden det faktisk gjør delvis vondt, dels siden det gode bare gjør litt godt i forhold til før. Har jeg lyst på noe godt nå, kan jeg likså godt spise en is liksom...

Mann 44
Svar

Hei.


Du forteller at du lurer på om dine plager kan være relatert til prostata. Det er fullt mulig, og slett ikke usannsynlig. Prostata vokser hos alle menn med årene, og kan gi vannlatingsproblemer nettopp slik du beskriver. Siden dette er noe som kan behandles, både medikamentelt og kirurgisk, bør du derfor helt klart få dette utredet nå, i første omgang via fastlegen. Forstørret prostata gir vanligvis ikke problemer med seksualitet, men jeg skal ikke være kategorisk her.

Det som derimot kan være, og som du bør få sjekket, er dine testoteronnivåer. Testoteron synker med årene hos alle menn, og hos noen synker det fortere enn hos andre. Hvis dette skjer, så vil ofte seksualdriften bli nedsatt. Ta derfor også dette opp med fastlegen, og få målt dine testoteronnivåer. Det må gjøres tidlig om morgenen for å få korrekte verdier, og legen må også ta prøven SHBG samtidig med testoteron, for testoteronnivåene må sees i sammenheng med SHBG-verdiene, og legen regner da ut den verdien som heter FTI, Fri Testoteron Indeks. Den forteller hvor mye biologisk aktivt testoteron du har. Er det for lavt i forhold til alderen, vil det i mange tilfeller være mulig å bedre dette med en lav daglig dose testoteron, som da ofte kan ha en slående effekt på blant annet seksualitet. 

Konklusjon: Det er enhver grunn til å tro at dette er noe du kan få hjelp for, så ta kontakt med fastlegen og få dette igangsatt. Lykke til.