Grumsete urin

Spørsmål

Jeg var nettopp og tissa i et glass for å ta en graviditetstest (som var negativ), men jeg oppdaget at urinen min var så innmari grumsete. Jeg titta nøyere og så at det var rett og slett grums oppi der. Jeg stixet urinen og fikk utslag på blod og proteiner! Ikke mye da, men nok til å få utslag, +1 på hemoglobin og +1 på protein! Hva kommer dette av? Er det diabetes? Er nyrene mine på hell? Jeg har ikke trent i dag, så det kan ikke skyldes hard trening.
Jeg er innmari glad i godteri og søtsaker, sjokolade og is og har alltid spist mye av dette, men jeg er slank.

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er mange årsaker til at urinen kan bli grumsete og gi forskjellige utslag på urinstix. Den vanligste er nok at man ikke er nøye nok med måten man samler urin til en slik prøve på. Når det gjelder graviditetstest så har ikke dette så stor betydning men når det gjelder testing for andre ting er det svært viktig. Spesielt hos kvinner er det svært lett at urinen blir "forurenset" fra for eksempel vagina når man samler urin, dette kan ofte føre til feil utslag på stix. Blant annet vil ofte rester av menstruasjonsblod kunne gi utslag som tolkes som blod fra urinveiene. Du kan lese mer om hvordan man på best måte tar en urinprøve ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Selv om du har samlet urin på den riktige måten betyr ikke de utslagene du har fått at du har noen alvorlig sykdom, urinstix er i utgangspunktet ganske uspesifikt og kan aldri gi en sikker diagnose bare hjelpe til som et første steg på veien til en diagnose(dett gjelder ikke graviditetstester, disse er svært nøyaktige).
Den vanligste årsaken til utslag på blod og proteiner (eggehvitestoffer) er urinveisinfeksjon, dette er svært vanlig hos kvinner som ofte har slik infeksjon uten at det gir noen symptomer. Som oftest vil man i slike tilfeller ofte få utslag også på leucocytter (hvite blodlegemer) og nitritt (stoff som skilles ut av bakterier), men dette er ikke alltid tilfelle.
Noen ganger kan det også være tegn på en betennelsesreaksjon i nyrene.
Ved diabetes, som du lurer på om det kan være et tegn på, vil man først og fremst få utslag på glucose (sukker), men man kan aldri stille en slik diagnose ut ifra en urinprøve.

Jeg vil råde deg til å ta en ny stixprøve etter at du har samlet urin etter den metoden som beskrives i linken over. Hvis denne fremdeles gir utslag kan du ta med en urinprøve til fastlegen din slik at hun eller han kan undersøke den litt mer nøye.

Håper dette har vært til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn