Gjentatte urinveisinfeksjoner

Spørsmål

Mitt lille jentebarnebarn født 4 okt i fjor har hatt gjentatte urinveisinf. Hun har nylig hatt et opphold på sykehus pga dette. Der ble hun beh med antibiotika og væske. 3 dager etter at hun var kommet hjem hadde hun feber igjen. Legen ble kontaktet, han tok ingen prøver og mente at feberen skyldtes omgangssyke.(både hun og mora fikk omgangssyke på sykehuset)Dette var for to dager siden og barnets almentilstand er bare blitt dårligere. Hun er slapp og sover mye.Hva skal vi gjøre? Jeg ber om råd både for beh. og forebyggende. Fra bestemor Kvinne, 1 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Barnebarnet ditt bør absolutt utredes dersom hun har hatt flere urinveisinfeksjoner og i tillegg har vært på sykehuset for intravenøs antibiotika for dette. Utreden inneholder ultralyd av urinveiene, en gjennomlysning med røntgen mens barnet tisser for å se om barnet har normal urinstrøm og evt en røntgenundersøkelse av nyrene. Det er viktig å sjekke at det ikke foreligger en underliggende årsak til såvidt hyppige urinveisinfeksjoner (for eksempel refluks). I så tilfelle kan det hende hun må ha antibiotika i forebyggende doser. Et annet problem med bleiebarn, er at når man vil ha en urinprøve legges det ofte på en pose som limesomkring urinrøret. Prøven taes fra posen som ofte blir forurenset (det er ikke rent for bakterier i en bleierompe). Derfor er det nok noen bleiebarn som blir sagt å ha urinveisinfeksjoner, men som nok ikke har det. Ideelt sett bør en poseprøve kontrolleres med mikroskop før man setter diagnose.

Når man nettopp er utskrevet, vil de fleste sykehus være villige til å se på pasienten de nærmeste par dagene etter utskrivelse, dersom forløpet ikke er som forventet. Siden barnebarnet ditt fikk feber og magesyke, er det fint at hun fikk en ekstra kontroll. Det synes viktig for å være sikker på at antibiotikaen hun har fått hjemme virker, og at ikke det er et oppbluss av urinveisinfeksjonen som er årsak til at hun nå er syk. Dersom dere fortsatt er engstelige, er det nok lurt å ta kontakt igjen. De er sikkert villige til å ta en ny titt. Dersom allmenntilstanden er dårlig, kan det jo hende hun skal legges inn igjen uavhengig av om det er urinveisinfeksjonen eller magesyken som er årsaken. Dessuten kan det jo være vanskelig å få i et barn med oppkast og diare antibiotika.

God bedring til din datter og datterdatter!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn