Gjentatte urinveisinfeksjoner hos menn skal utredes

Spørsmål

Hei , jeger bekymret for min mann som siste året har vært gjennom ca 10 antibiotikakurer. Dette pga gjentatte urinveisinfeksjoner. Forrige kur var faktisk på 5o dager, men likevel blusser det opp igjen, så nå er det enda en ny kur. Dette bekymrer meg veldig.. Han har vært hos urolog, uten at de fant noe. Jeg finner det merkelig at det ikke gjøres noe videre eller er dette greit? Han er 62 år . Har forøvrig en divertikkel på tarm, hjerteflimmer (medisinert)

Mann 62
Svar

Hei.


Menn med gjentatte urinveisinfeksjoner skal utredes for å se etter bakenforliggende sykdom, for det kan det være. Det kan handle om f.eks. nyrestein, sykdommer i urinblæra eller i prostata. Derfor var det riktig å bli henvist til og undersøkt av en urolog.

At ikke urologen fant noe, kan kanskje fortone seg frustrerende, men du må tenke over alternativet, og det er at urologen hadde funnet ut at din mann faktisk hadde en sykdom, og det er jo ualminnelig langt bedre å ikke ha en sykdom enn å ha en sykdom. Så det da flott at det ikke ble funnet noe ved undersøkelsen hos urologen, da kan dere nok begynne å puste lettet ut.


Jeg vet ikke hvilke undersøkelser urologen gjorde, men de har jo retningslinjer å følge når det gjelder slik utredning. Blant annet skal pasienten få undersøkt sin prostata vha en finger opp i endetarmen for å kjenne på prostata, så du kan jo spørre din man om det ble gjort. Ultralyd av nyrer og måling av evt resturin i blæren er også oftest en del av utredningen, evt urografi (røntgenundersøkelse av nyrer og urinveier med kontrast, blant annet for å se etter stein) og cystoskopi, det å se inn i blæren med et tynt fiberoptisk skop opp gjennom penis.

Du kan høre med din mann om alt dette er gjort, og hvis ikke så kan det diskuteres med fastlegen om det bør gjøres, ut fra den informasjonen man har.

Videre bør han ta blodprøver og sjekke blodsukker mhp diabetes, samt ta prøvene kreatinin (som forteller om nyrefunksjonen) og PSA, som stiger ved prostatasykdom.


Urinen bør sendes til dyrkning nå, for å se at det ikke er noen gjenværende bakterier, som delvis kan ha overlevd antibiotikakuren, og som så igjen kan blomstre opp og gi ny infeksjon. Dette er viktig.


Hvis alt dette er gjort og alt er vel, så er det altså ingen påvisbare bakenforliggende sykdom, som altså er det beste resultatet han kunne få. Da kan han evt forsøke forebyggende medisiner for å surgjøre urinen, noe som kanskje kan forebygge urinveisinfeksjon, f.eks.preparatet Hiprex. 


Håper det var et greit svar, ha det bra og hils din mann.