Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjenstridige og hyppige urinveisinfeksjoner

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 20 år som den siste tiden har vært hyppig plaget av urinveisinfeksjon. For tre uker siden fikk jeg min første runde - hadde aldri hatt urinveisinfeksjon før dette. Dagen etter jeg oppdaget det, dro jeg til HFU og fikk resept på antibiotika (Penomax) - legen rådet meg til å vente et par dager for å se om det gikk over av seg selv før jeg begynte på kuren. Det gjorde det, så jeg tok ingen tabletter. En knapp uke senere kom de samme symptomene tilbake, og jeg startet straks på antibiotika-kur for å bli kvitt det en gang for alle. Trodde jeg. En uke senere kom runde nummer tre. Jeg ble svært fortvilet og dro straks til fastlegen min for å få en ordentlig vurdering og veiledning. Igjen sa legen at jeg skulle vente et par dager for å se an sykdomsforløpet. Symptomene forsvant allerede samme kveld/neste morgen, og jeg tok derfor ikke en kur til med antibiotika denne gangen. Da jeg var hos legen fikk også skrevet ut resept på Hiprex som jeg har blitt fortalt skal forebygge mot nye runder med urinveisinfeksjon. De siste dagene har jeg tatt én pille med Hiprex hver kveld. Dessverre ser det ut til at denne urinveisinfeksjonen ikke vil slippe taket da jeg våknet opp idag med nye symptomer og plager. Det har gått fire dager siden forrige runde... Jeg har fått mange tips fra både leger og bekjente som forteller det samme: drikk masse vann, få i deg sur væske (tranebærjuice, appelsinjuice), gå på do, ikke gå med våt truse, hold deg varm, tiss etter samleie osv. osv.. Hva kan være grunnen til at jeg plutselig får dette nå, og så hyppig som jeg har det? Og finnes det andre løsninger på problemet enn antibiotika, Hiprex og gamle kjerringråd? Mvh fortvilet jente (20)

Kvinne 20
Svar

Hei.


Det finnes alltid muligheter for at en ikke blir kvitt en urinveisinfeksjon helt, f.eks. ved at bakteriene er helt eller delvis resistente (motstandsdyktige) mot akkurat den typen du har brukt. Da kan bakteriene ligge å "slumre", og infeksjonen ta seg opp igjen.

Derfor synes jeg at det du skal gjøre nå, er å få sendt inn din urin til dyrkning på et laboratorie, hvor man får identifisert hvilken bakterie det er, og samtidig blir bakterien testet ut mot forskjellige typer antibiotika, slik at man finner ut eksakt hvilken antibiotika som vil fungere og drepe bakteriene, slik at du blir varig frisk.

For å gjøre dette, må du levere inn morgenurinen din til laben hos fastlegen. Du må ikke ha startet på noen antibiotikakur om du skal levere inn en slik prøve. 

Videre så kan det vurderes om du kanskje skal forsøke en noe lengre kur enn sist, for eksempel en hel uke. Og etter kuren kan du, om du vil sikre deg at du er helt kurert, levere inn en ny urinprøve en uke eller to etter kuren, for å sjekke om du er helt kurert.

Håper disse rådene kan hjelpe deg. God bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-