Gjenstridig urinveisinfeksjon

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 29 år som har slitt med urinveisinfeksjon i over to måneder nå. Den 15. desember (-03)testet jeg positivt for urinveisinfeksjon og fikk en tre dagers kur med Trimetoprim. Den hjalp ingenting. Det svidde fortsatt når og etter jeg tisset. Tabben var at denne prøven ikke ble sendt til dyrkning enda det ble sagt at den skulle sendes. Dermed fikk jeg Selexid av en annen lege på hjemstedet ( siden det var juleferie)denne hjalp heller ikke. Prøvde igjen å få dyrket urinprøve men nå var den ødelagt av antibiotika-kurene sa de, men den var ikke bra, men forurenset og kunne ikke dyrkes altså. Uansett jeg fikk så Furadantin og den hjalp etter den tredje dagen på kuren, jeg følte meg helt bra, men ble veldig dårlig i magen av kuren så jeg tok den bare 5 dager. Tok også urinprøve en to uker etterpå og den var helt fin. Men like før jeg tok denne urinprøven begynte urinveisinfeksjons symptomene å komme tilbake!(cirka en og en halv uke etter jeg ble bra altså) Har også vært hos lege å tatt gynekolog prøver ( ulike infeksjonsprøver, sopp osv.) men de var fine. Har også tatt flere urinprøver men de er helt fine nå, så jeg blir bare bedt om å prøve tranebær. (Har prøvd tranebær,det meste av kjerringråd og også 2 kurer hos homeøpat uten virkning). Fikk Ciproxin av en lege mens jeg ventet på gyn.og urin prøvene i tilfellet det var rester av en urinveisinfeksjon, tok den 6 dager men uten virkning og legen sa det var bare å slutte på den. Det er nå en måned siden denne kuren og jeg var til lege tirsdag og fikk Furadantin igjen. Går nå fjerde dagen på Furadantin og kjenner foreløpig ingen virkning, er faktisk blitt litt verre. (det presser, og det svir mens og etter jeg har tisset). Er nå ganske fortvilet!
Har stilt flere leger følgende spørsmål uten å få noe godt svar;
-Kan det være at urinveisinfeksjonen ikke ble tatt helt med Furadantinen fordi jeg ikke tok ferdig kuren, at bakteriene har vokst opp og at infeksjonen blomstret opp?
Hva gjør jeg, skulle jeg kanskje prøvd en ny type antibiotika.. Kan du fortelle meg litt om de andre antibiotika typene mot UVI som jeg ikke har prøvd..? ( ser det er noe som heter Trimetoprim Sulfa..). Problemet er også at det er vanskelig å få legene til å tro meg når jeg mener jeg har UVI, fordi urinprøvene er fine..!
Må vel vurdere spesialist snart, det er vel urolog og ikke gynekolog jeg bør gå til da?
Hva kan en urolog finne ut? Kan han finne noen (skjulte)bakterier eller blir det mer cyster og slike ting? Det begynte jo med en urinveisinfeksjon så jeg synes det er rart hvis det skal være no' annet..Har hørt at en slik undersøkelse er veldig vond, er det mulig å få bedøvelse før/under en slik undersøkelse..?

Håper dere kan hjelpe!
Vennlig hilsen "fortvilet"

Kvinne, 29 år

Svar

Hei !

Det er en ikke uvanlig problemstilling du presenterer her, og lærdommen er jo klar; man burde antagelig ta dyrkningsprøve av urinen oftere enn det som ofte gjøres.

Skal prøve å besvare spørsmålene dine punktvis under:

-Kan det være at urinveisinfeksjonen ikke ble tatt helt med Furadantinen fordi jeg ikke tok ferdig kuren, at bakteriene har vokst opp og at infeksjonen blomstret opp?

Ja. Det er teoretisk helt klart mulig. Om det er slik i ditt tilfelle, kan jeg selvfølgelig ikke si noe om med sikkerhet. Dette bekrefter viktigheten av å alltid fullføre en antibiotikakur.

Hva gjør jeg, skulle jeg kanskje prøvd en ny type antibiotika.

Ta ut den antibiotikakuren du har fått nå.
Om du da ikke er bra, la det gå noen dager, helst opp i en uke, og ta så din morgenurin på et sterilt glass med til legen, og be om at det blir sendt til dyrkning igjen. IKKE bruk ny antibiotika før dette prøvesvaret kommer tilbake.
Dersom denne prøven viser oppvekst av bakterier, så skal du bruke antibiotika iht. hva som bakterien er mest følsom for i dyrkningsprøven.
Da skulle det ikke være mulig å ikke bli god.

Kan du fortelle meg litt om de andre antibiotika typene mot UVI som jeg ikke har prøvd..? ( ser det er noe som heter Trimetoprim Sulfa..).

Der er en rekke forskjellige typer, inkl. Trimetoprim Sulfa.
Men det er ingen mening å "forsøke seg frem" med de forskjellige typer antibiotika, det er den sikre veien til å oppnå ytterligere resistensproblematikk. Gjør heller som jeg har beskrevet ovenfor.

Må vel vurdere spesialist snart, det er vel urolog og ikke gynekolog jeg bør gå til da?

Dersom du etter denne kuren du holder på med nå blir fullført, og du evt ikke er god, så gjør du som beskrev ovenfor. Hvis denne nye dyrkningsprøven IKKE viser oppvekst av bakterier, og du fremdeles har plager, så har du nok ikke urinveisinfeksjon i det hele tatt.
Da må du be legen din utrede deg for andre årsaker til dine plager.

Det mest nærliggende da er å bli henvist til en kirurgisk poliklinikk for å foreta en cystoskopi, hvor man "kikker inn" i blæren gjennom en fiberoptisk slange. Der finnes andre tilstander enn urinveisinfeksjon som kan gi svie og hyppig vannlating. F.eks. betennelses- og irritasjonstilstander i blæreveggen.
Og slike kan man oppdage med en cystoskopi.

Videre vil ultralyd av nyrer og urinveier være aktuelt, dersom man har hyppige, påviste urinveisinfeksjoner. Dette for å se etter bakenforliggende årsaker til hyppige urinveisinfeksjoner.
Disse tingene synes jeg du skal ta opp meg legen din dersom du ikke blir symptomfri.

Om underøskelsen er vond ?
Ultralyd er ikke vondt i det hele tatt.
Cystoskopi kan være noe ubehagelig. Man får bedøvelsesmiddel inn i urinrøret, som hjelper mye, og man kan få en "likeglad-medisin" før undersøkelsen som gjør at man slapper av og bryr seg mindre. Det er sikkert en god ide. Du kan sikkert få en slik tablett av fastlegen din å ta før undersøkelsen, om det skulle bli aktuelt.

Håper dette var til hjelp for deg med å stake ut veien i et komplisert terreng videre ! Lykke til og god bedring !