Full blære kan utløse nattlig ufrivillig ereksjon

Spørsmål

Hei. Jeg hadde for flere år siden en grundig utredning av underlivet i forbindelse med nyrestein, og det ble da avdekket moderat forstørret prostata. Har i 2-3 år måttet stå opp 3-5 ganger om natta for å tisse. Det siste året har jeg jmidlertid hver natt våknet med ereksjon, nesten hver time (5-6 ganger), og den går ikke ned før jeg har fått tisset, selv om noen ganger bare tisser 1dl. Jeg fikk for noen måneder vite at jeg har lyskebrokk. Jeg har ikke hatt noen smerter, kun litt murring, så jeg vet ikke hvor lenge jeg har hatt dette. Kan dette ha noen sammenheng med ereksjonene? Ereksjonen kan av og til gå ned ved å bevege meg i liggende stilling,men jeg må som regel stå opp og tisse Jeg har prøvd Betmiga og Omnic, men ingen virkning på tissefrekvens eller ereksjon, kanskje litt lettere for å få tisset. Jeg er skeptisk til å prøve Duadart da jeg har lest om økt kreftfare . Hva med operasjon? Jeg bør vel også opplyse om at jeg drikker 2-3 liter vann daglig for å unngå nye nyresten. Jeg har relativt god blærekapasitet, og ingen problemer med å holde på vannet. Har også ved en anledning hatt forhøyet PSA prøve, men i flg urolog normal da jeg snakket med henne. Har ereksjonsproblemet noe å gjøre med forstørret prostata, lyskebrokk eller kan det muligens også ha sammenheng med ryggproblemer da jeg har hatt noen problemer med en slitt skive nederst i korsryggen? Jeg vet ikke om det har noen sammenheng, men av og til kan jeg, om morgenen spesielt,få vondt i hælområdet i venstre fot når jeg ligget for lenge med ereksjon.Har ikke helt tillit til min fastlege rundt slike spørsmål, og håper derfor at du har en mulig forklaring på mitt ereksjonproblem, og forslag til hva som kan gjøres. Begynner å bli sliten pga lite og urolog søvn. .

Mann 63
Svar

Hei.


Det er velkjent at full urinblære kan utløse nattlig ereksjon, så det er nok den mest sannsynlige forklaringen på dette hos deg. Jeg ser ikke for meg hvordan et lyskebrokk skulle kunne utløse ereksjon, så det tror jeg du kan se bort fra. Menn behøver ikke operere lyskebrokk dersom de ikke gir symptomer, men du kunne eventuelt diskutere med fastlegen din om du burde i det minste vurderes av en kirurg for dette. Din "slitne skive" i korsryggen kan nok heller ikke forklare ereksjonene dine om natten.

Slik jeg ser det, ligger nok løsningen i å prøve å unngå full blære om natten, blant annet ved å unngå drikke f.eks. etter klokka åtte om kvelden. Betmiga og Omnic har du forsøkt uten effekt, men kanskje du skulle gjøre et nytt forsøk kombinert med væskerestriksjon om kvelden? Hvis det heller ikke fungerer, ville jeg nok hvis jeg var deg, forsøkt Duadart. Sannsynligheten for at du ikke får kreft av denne, er ualminnelig mye større enn sannsynligheten for at du skulle få det, naturligvis, og denne teoretisk økte risikoen for f.eks. brystkreft, kan du velge å anse som en "pris" du er villig til å betale for å slippe noe som er så plagsomt som dette er for deg. Det handler om livskvalitet og om å velge her-og-nå, fremfor å fokusere på hva som eventuelt kan skje i fremtiden. Sjansen for å kreft har du jo allikevel, du som alle andre. Omtrent en tredjedel av oss vil få kreft i løpet av livet, så den sjansen er svært stor uansett, og om du evt øker den marginalt ved å bruke den medisinen for å få et bedre liv, så synes jeg personlig et slikt "regnestykke" går klart i pluss. 

Videre så vil jeg legge til at dette er klart noe en urolog burde vurdere og følge opp for deg, så jeg anbefaler deg å få få kontakt med en urolog, f.eks. ved at fastlegen henviser til dette på ny.

Hælen din kan du se bort fra i denne sammenheng, der kan ikke være noen sammenhenger.

Håper svaret kan være til nytte, ha det bra.