Etterdrypp hos frisk ung mann: Normalt

Spørsmål

De siste årene har jeg slitt med et problem jeg ikke vet årsaken til. Kort tid etter at jeg har urinert pleier det ofte å lekke litt når jeg setter meg (muligens pga. press på prostataen). Jeg kan begrense problemet noenlunde ved å presse mot prostataen etter å ha urinert for å skvise ut resterende urin, men ofte er ikke dette en pålitelig løsning, og jeg føler at dette ikke burde være nødvendig hos et friskt individ.

Hva kan årsaken til dette være, og burde jeg gå til legen?
Hvilke metoder brukes for å undersøke personer som har problemer som dette?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det at det kommer noe urin ut av urinrøret etter at man er ferdig med vannlatingen, kalles etterdrypp. Hos vesentlig eldre menn enn deg, du er jo kun 22, så kan det noen ganger være et tegn på sykdom i prostata eller forstørret prostata, slik de fleste menn får med årene.

Men i din alder er det naturligvis ikke slike årsaker. Det er heller ingen som helst grunn til å tenke at det skyldes sykdom for ditt vedkommende.

Dette er noe de aller fleste menn opplever, men som de fleste av oss vanligvis ikke snakker så mye om, derfor vet du ikke at de fleste andre menn har det likt.

Årsaken er ikke sykdom, men anatomisk, dvs måten menn er laget på:

Etter at du har tisset, så lukker urinblærens lukkemuskel seg. Det er den du åpner, når du skal starte tissingen. Når lukkemuskelen har lukket seg, så er det selvfølgelig igjen urin i hele urinrørets lengde, fra lukkemuskelen og ut til urinrørsåpningen på penis. Det er en aldri så liten mengde urin, det. Når penis så etter urineringen blir hengende nedover, -i de fleste tilfeller- , så vil rett og slett tyngdekraften gjøre at den gjenværende mengde urin i urinrøret renner nedover med tyngdekraften og ut av penis.

Dette er så vanlig og gjelder alle menn, at det faktisk finnes mer eller mindre morsomme ordtak om det, og det forteller jo hvor vanlig det er:

"Samme hvor mye du rister og slår, den siste dråpen i buksa går"

Men der ligger også noe av løsningen, som er av rent praktisk karakter:
Etter at du er ferdig, må du riste penis noe, og du kan også før ristingen forsøke å føre en finger langs urinrøret, fra undersiden av pungen, videre langs hele undersiden av penis, langs urinrøret og ut, for å presse ut det som er av urin der. Det kan redusere mengden urin som renner ut etter at du er ferdig. Og noen synes de får tømt ut mere ved å sitte under vannlating, andre synes det å stå gir best tømming. Du kan forsøke begge deler for å se hva som virker best for deg.

Du trenger ikke å gå til legen for dette, for legen kan ikke gjøre noe annet enn å fortelle deg de tingene jeg har fortalt deg her. Og på ditt spørsmål om hvilke metoder som brukes for å undersøke personer som har slike problemer, så er svaret at du ikke skal undersøkes.
En eldre mann ville vi kanskje ha startet med å kjenne på størrelsen og fasongen på prostata, med en hanskekledd finger inn endetarmsåpningen. Men dette skal altså ikke du, siden det du beskriver er et fullstendig normalt fenomen som alle menn har sine egne mer eller mindre vellykkede løsninger på.

Håper det var en grei avklaring. Ha det bra.