Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ett enkeltstående tilfelle av blod fra urinrøret. Redd for kreft.

Spørsmål

Hei! For noen uker siden oppdaget jeg litt blod i boxeren om morgenen. Ikke mye, og ikke når jeg tisset. Ingen smerter. Har vært hos legen, tok urinprøve, den var helt fin. Tok også blodprøver, litt usikker på hva alt var, vet bare det ble tatt hvite blodlegemer. Alle prøvene var fine. Fikk beskjed av legen å ta kontakt om blodet kom tilbake over en periode. Det er borte nå. Har hatt vondt i ryggen i det siste, men tror det er en nerve. Legen klemte på nyrene, det var ikke vondt, klemte og på magen, men kjente ikke noe der heller. Jeg sliter med helseangst. Er fryktelig redd for kreft. Er dette noe jeg trenger å være bekymret for nå siden alle prøvene var fine? Eller kan jeg slå meg til ro med at alt er i orden?

Mann 35
Svar

Hei.


Du er altså en relativt ung mann, som ved et engangstilfelle har observert blod i underbuksen. Du har vært sjekket hos lege, og lege har ikke funnet tegn til sykdom, heller ikke blod i urinen, slik jeg forstår deg, siden du sier at urinprøven var helt fin.

Jeg hadde også sagt det samme til deg som fastlegen din sa, at du får komme tilbake dersom det skjer igjen. Grunnen til at en kan tenke slik, er at det kan være en ren tilfeldighet, f.eks. et lite blodkar som har bristet i urinrøret, pga mekanisk irritasjon. Sykling, sex? 

Jeg vet ikke om du tok klamydiaprøve. Det synes jeg du for ordens skyld skal gjøre, siden det er så vanlig, og siden du tross alt hadde symptomer ifra (sannsynligvis) urinrøret.

Du er plaget med helseangst, og tenker nå på kreft. Det tenker ikke jeg på, når jeg leser det du her har skrevet, og mener at det ikke er noe i det du her beskriver, som tilsier at kreft er en mulighet. Hadde du hatt vedvarende blod i urinen, og ikke bare dette engangstilfellet, så kunne det saktens ha vært en teoretisk mulighet, selv om nyrestein er en mye vanligere årsak.

Jeg tenker også at du for ordens skyld, og for å dempe dine bekymringer, kan levere inn en urinprøve til legen om f.eks. en mnd, og deretter om 3 mnd, bare for å tilse at det ikke er blod i urinen. Jeg er sikker på at legen din er enig i at det er en god ide.

Ha det bra.